Komissio uhkaa perua sovun maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta – MTK:n Marttila jyrähtää: "Maanviljelijöitä ei saa käyttää pelinappuloina" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Komissio uhkaa perua sovun maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta – MTK:n Marttila jyrähtää: "Maanviljelijöitä ei saa käyttää pelinappuloina"

Komissio laittaa painetta jäsenmaille, jotta ne saisivat nopeasti sovun EU:n pitkän aikavälin rahoituksesta.
Kuvat: Kari Salonen, Kimmo Haimi
Juha Marttila ei ole tyytyväinen komission toimintaan maatalousasioissa.

Euroopan komissio uhkaa jäädyttää pöydällä olevan EU:n maatalouspolitiikan (cap) siirtymäkauden asetuksen valmistelun, jos jäsenmaat ja EU-parlamentti eivät taivu komission tahtoon siirtymäkauden pituudesta.

Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät viime viikolla sopimukseen maatalous­politiikan siirtymäkauden lainsäädännöstä. Sovun mukaan vuodet 2021 ja 2022 maatalouspolitiikkaa jatketaan nykysäännöillä.

Komission mielestä vuoden siirtymäaika on kuitenkin riittävä. Komissio haluaa cap-uudistuksen alkavan 1. tammikuuta 2022, ja siksi siirtymäkausi on rajoitettava sen mukaan vain yhteen vuoteen.

EU-komission pääjohtaja Michael Scannell kommentoi tilannetta Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnassa tällä viikolla. Kipukohdaksi komissiolle on muodostumassa se, että EU:n elvytysrahastosta voidaan jakaa jäsenmaille rahaa vasta capin siirtymäkauden jälkeen. Tämä tarkoittaisi sitä, että kahden vuoden siirtymäaika venyttäisi koronaelvytystoimien alkamista.

"Elvytystoimet edellyttävät, että uusi maatalouspolitiikka laitetaan mahdollisimman nopeasti täytäntöön. Yksi jäljellä olevista vaihtoehdoista on muuten ehdotuksen peruuttaminen", Scannell uhkasi.

Euroopan parlamentin maatalousvaliokunnan jäsenet olivat yllättyneitä komission mielipiteestä. Koska rahoitussopua vuosille 2021–2027 – sekä itse maatalouspolitiikan uudistusta – ei ole saatu vielä valmiiksi, ensi vuoden alusta alkava vuoden siirtymäaika tuntuu mahdottomalta tavoitteelta.

"On valitettavaa, että komissio pitää edelleen kiinni alkuperäisestä kannastaan koskien yhden vuoden siirtymäkautta eikä hyväksynyt lainsäätäjien päätöstä kahden vuoden siirtymäkaudesta", europarlamentissa asiasta neuvotellut meppi Elsi Katainen (kesk.) kertoi.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on tyrmistynyt komission ukaasista.

"Komission perustelut eivät ole vakuuttavia, koska elvytystoimet voidaan hyvin aloittaa jo siirtymäkaudella. Yhden vuoden siirtymäkausi ei ole realismia – nyt jäsenmaiden täytyy laittaa komissio ruotuun."

"Maanviljelijöitä ei saa käyttää pelinappuloina elvytyspaketin hyväksymisessä."

Komission toiminta saa Marttilalta muutenkin pyyhkeitä. Maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski ei ole puolustanut viljelijöiden etua tarpeeksi.

"Komission uusi rakenne varapuheenjohtajineen pitää komissaaria tiukasti otteessa, ja hänen kätensä ovat sidottu. Pitkällä kokemuksella olen nähnyt, että pienen maan turva on yleensä komissio. Mutta nyt maatalouskomissaari ja koko komissio eivät ole onnistuneet hankkimaan eurooppalaisten viljelijöiden luottamusta."

EU-maiden johto neuvottelee ensi viikolla unionin monivuotisesta budjetista, joka määrittää myös maatalouspolitiikan rahoituksen. Siirtymäkauden asetus viimeistellään vasta syksyllä, kun sopu rahoista on löytynyt.

Lue myös:

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana

"Suunta on oikea, mutta paljon on vielä auki" – ministeri Leppä toivoo pikaista sopua maatalouden EU-rahoituksesta Saksan puheenjohtajuuskaudella

Lue lisää

EU:n elpymisväline syventää velka-ahdinkoa

EU:n pöydissä ystävämaa tunnetaan

Keskustan viides kolonna

Kaksi kolmesta hyväksyy EU-maiden elvytysrahaston yhteisvastuun – yrittäjät ja perussuomalaisten kannattajat kriittisimpiä