Politiikka

Oppositiossa erilaisia näkemyksiä ulkoministerin viranhoidon edellytyksistä: Jussi Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Kai Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Perussuomalaisten mielestä Haaviston uskottavuus kärsii jo epäilyistä, kun taas kokoomuksessa uskotaan Haaviston ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan virkaansa tässäkin tilanteessa.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Oppositiossa on erilaisia näkemyksiä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) edellytyksistä hoitaa tehtäväänsä häneen kohdistuvien rikosepäilyjen takia. Perussuomalaisten mielestä Haaviston uskottavuus kärsii jo epäilyistä, kun taas kokoomuksessa uskotaan Haaviston ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan virkaansa tässäkin tilanteessa. Kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

"Sanoi hän itse mitä hyvänsä, niin totta kai tämä vaikuttaa hänen uskottavuuteensa ulkoministerinä sekä kotimaassa että myös kansainvälisesti", sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

"On vaikea kuvitella, että kovin monessa maassa olisi mahdollista toimia ministerinä tässä tilanteessa."

Halla-ahon mukaan Haavistolla on kuitenkin juridiset edellytykset hoitaa tehtävää.

"Ehkä se, että hän roikkuu nyt tällaisessa tilanteessa omassa tehtävässään, kertoo vihreiden ajattelutavasta, että mitkään säännöt eivät koske heitä. Mielestäni tämä aiheuttaa enemmän pohdintaa muille hallituspuolueille, sillä tuskin tämä vihreissä aiheuttaa minkäänlaista pohdintaa."

Rikosepäilyssä on kyse Haaviston toiminnasta, joka kohdistui ulkoministeriön konsulipäällikköön al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten asian käsittelyssä. Helsingin Sanomien tietojen mukaan keskusrikospoliisi epäilee Haavistoa virkarikoksesta ja yhteistoimintavelvoitteen rikkomisesta. Haavisto on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä Haaviston edellytyksiä toimia ulkoministerinä on syytä miettiä vasta siinä vaiheessa, jos valtakunnanoikeus kutsutaan koolle käsittelemään syytettä. Hänen mielestään tärkeintä on, että prosessi viedään perustuslakivaliokunnassa nopeasti ja asiallisesti eteenpäin.

"Uskon, että kyllä Haavisto ammatti-ihmisenä pystyy virkaansa hoitamaan tässäkin tilanteessa, mutta myös hänen kannaltaan, ja koko asian kannalta olisi hyväksi, että mieluummin ripeämmin kuin hitaasti tämä asia etenisi", Mykkänen sanoo.

Mykkänen uskoo perustuslakivaliokunnan tottuneen siihen, että sen käsiteltäväksi tulee oikeudellisia kysymyksiä, joissa puoluerajat pannaan sivuun ja keskitytään lain tarkoittamaan oikean ja väärän tulkitsemiseen.

"On tärkeää, että tämä on aidosti oikeudellinen prosessi, vaikka kansanedustajat joutuvatkin tätä hoitamaan. Tämä ei ole puoluepolitikoinnin paikka lainkaan."

Mykkäsen mukaan kokonaan ei voi väistää sitäkään, etteikö tapauksella olisi ulkoministerin kansainvälisen uskottavuuden kannalta merkitystä.

"Mutta tällaisessa tilanteessa, kun syytettä ei ole nostettu, olisi väärin tuomita jonkun muun kuin tuomioistuimen."

Mykkänen kommentoi kokoomuksen näkemyksiä, sillä puheenjohtaja Petteri Orpo oli kalastamassa pohjoisessa.

Haavisto on toiminut ulkoministerinä myös esitutkinnan aikana, joten siinä mielessä tilanne ei varsinaisesti muutu perustuslakivaliokunnan selvityksen aikana, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah. Hänen mielestään valiokunnan pitää antaa nyt rauhassa tehdä työnsä.

Essayah sanoo, että kristillisdemokraattien mielestä Haaviston olisi pitänyt vetäytyä tehtävästä jo joulukuussa, kun oppositio esitti hänelle epäluottamusta.

"Kokonaisuudessaan katsottiin, että toiminta al-Hol-tilanteessa oli epäluottamuksen arvoista toimintaa."

Lue lisää

Näin puoluejohtajat perustelivat avohakkuukantojaan – Pekka Haavisto: "Hyvä, että valtio on edelläkävijä kestävään metsätalouteen siirryttäessä"

Kokoomus vaati selkeyttä hallituksen koronatavoitteesta: "Yritetäänkö seuraavaksi vähentää vai lisätä tartuntoja?"

Vihreä sisäministeri joutunee ratkomaan Isis-leireillä olevien naisten ja lasten kohtaloa

Oppositio ryöpytti hallitusta vappupuheissaan – Kokoomus jättää välikysymyksen, Halla-aho ja Harkimo syyttivät heinäsirkoilla ja maanjäristyksellä pelottelusta