Politiikka

Puolan vaalitulos syventää jakolinjoja EU:n kanssa – osana tulevia budjettineuvotteluita puhutaan myös oikeusvaltioperiaatteesta

EU-maiden johtajat kokoontuvat perjantaina ja lauantaina huippukokoukseen neuvottelemaan historiallisesta elvytyspaketista.
Juha Roininen
EU on vaatinut Puolalta kivihiilen käytön vähentämistä, jotta yhteiset ilmastotavoitteet toteutuisivat.

Puolassa istuva presidentti Andrzej Duda jatkaa maan presidenttinä viiden vuoden jatkokaudella.

Niukasti vaalit voittanut Duda sai 51,2 prosenttia kaikista äänistä, kun taas vastaehdokas, Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski sai äänistä 48,8 prosenttia.

Uutistoimisto AP:n mukaan kyseessä on yksi tasaisimmista vaalituloksista Puolan historiassa.

Duda kuuluu Laki ja oikeuden­mukaisuus -puolueeseen (PiS), joka edustaa konservatiivista ja kansallismielistä puoluetta. Trzaskowski on jäsen keskusta-­oikeistolaisessa Kansalais­foorumissa, ja hänen odotettiin kääntävän voittaessaan Puolaa liberaalimpaan suuntaan.

Dudan Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue on saanut vahvaa kritiikkiä muun muassa ihmisoikeuksien polkemisesta, median keskittämisestä, seksuaali­vähemmistöjen syrjinnästä ja oikeuslaitoksen itsenäisyyden rapauttamisesta.

Helsingin yliopiston Itäisen Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Katalin Miklossy kertoo STT:lle, että sunnuntaisten presidentinvaalien tulos vie Puolaa vieläkin autoritaarisempaan suuntaan.

”Vallan keskittäminen jatkuu ehdottomasti, kuten myös autoritaarinen kehitys. Vaali­tulos sementoi entisestään Laki ja oikeus -puolueen valtaa”, hän kommentoi.

EU on varoittanut Puolaa useasti oikeusvaltioperiaatteen rapautumisesta. Miklossy arvioi, että jakolinjat EU:n itäisten ja läntisten valtioiden välillä tulevat entisestään syventymään.

Tämä voi näkyä jo perjantaina alkavissa EU-budjettineuvotteluissa. Puola ja Unkari ovat etunenässä vastustaneet Suomen kannattamaa mainintaa, jossa EU:n rahoituskehys sidottaisiin oikeusvaltiokehitykseen.

Lue lisää

EU-rahoituksen sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen jumittumassa tuomioistuinkäsittelyn vuoksi – Puola ja Unkari tekivät asiasta valituksen, viivästyttää ehdon soveltamista

EU-johdon budjettipäätös turvaa Suomelle nykyistä korkeamman maatalousrahoituksen – MTK:n johtaja: "Palikat alkavat loksahdella kohdalleen"

Politikointi mädättää perustuslain tulkinnan

Lähteet: Unkari ja Puola sopuun EU-rahoituksesta unionin kanssa – budjettikiista johdon pöydällä loppuviikosta