Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Presidentti Niinistö MTV:lle vallankäytöstään: Minä noudatan perustuslakia

Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista.
Vesa Moilanen
Kyllä minä perustuslakia noudatan, presidentti Sauli Niinistö vakuuttaa MTV:n haastattelussa.

Presidentti Sauli Niinistö ottaa MTV Uutisten haastattelussa kantaa keskusteluun vallankäytöstään sanomalla, että hän noudattaa perustuslakia.

Niinistön vallankäyttö nousi esille keväällä, kun hän oli ehdottanut hallitukselle koronakriisissä kriisiryhmän eli niin sanotun nyrkin perustamista.

Lisää kierroksia keskusteluun tuli sunnuntaina, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin siitä, miten Niinistö valtaansa käyttää.

Valtio-opin asiantuntijat arvioivat HS:lle, että presidentti liikkuu joissakin aiheissa valtaoikeuksiensa rajoilla ja voisi pysytellä tiukemmin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheissa.

MTV Uutisten haastattelussa Niinistöltä kysyttiin, tunnistaako hän itsensä analyysista.

"Jos nyt viisaat sitä mieltä ovat, niin olkoot. Kyllä minä perustuslakia noudatan. On minulla viisaillekin vähän viisautta tässä", Niinistö sanoo.

Presidentti kertoo lukeneensa arvostelua, jonka mukaan presidentin pitäisi ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksissä kannattaa hallituksen linjauksia.

"Hetkinen, olenko minä täällä sitä varten, että minä odottelen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hallituksen linjaukset, ja sitten sanon, että kannatan?" Niinistö kysyy.

Kun Niinistöltä kysyttiin, tuntuuko hänestä, että kritiikki häntä kohtaan olisi viime vuosina kiihtynyt tai kiristynyt, presidentti sanoi ottaneensa aiemminkin kantaa asioihin suorasukaisesti.

Vuonna 2014 Niinistö opasti Alexander Stubbin (kok.) hallitusta talouspäätöksiin liittyen, ja vuonna 2015 pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sai kuulla, että "tekemättä ei voi jättää".

"Ne olivat minusta kyllä aika suorasukaisia lausuntoja", Niinistö totesi.

Niinistön mukaan tuolloin yksikään näistä asiantuntijoista, tutkijoista, jotka ovat nyt nostaneet ääntään, ei reagoinut mitenkään.

Presidentiltä kysyttiin, pyritäänkö häntä sensuroimaan.

"Minun suuni yritetään selvästi saada tukkoon", Niinistö vastasi.

Lue lisää

Vasemmisto suitsisi, oikeisto patistaisi Niinistöä keskusteluun

Presidentin valta

Tämä tuli roihuaa sekä monimuotoisuudelle että tieteelle – Haapajärvellä kertyi hyvä tietoaineisto musta hiili -tutkimukseen

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan