Politiikka

"Moni on äimistellyt, miten tämä on mahdollista" – Sari Essayahin mielestä Suomi lähti kriisin varjolla mukaan esityksiin, jotka muuttavat EU:n perusluonnetta

"Toistuvat ”luovat ratkaisut” perussopimusten rajamailla uhkaavat koko eurooppalaista yhteistyötä ja nakertavat unionin uskottavuutta – jos siitä vielä jotain oli jäljellä."
Jaana Kankaanpää
Portti on nyt avattu yhteiselle lainanotolle, Sari Essayah luonnehtii kolumnissaan.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ruotii kolumnissaan neuvotteluja EU:n elvytysrahastosta. Hänen mielestään pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen neuvottelutaktiikkaa ei voi pitää erityisen onnistuneena.

"Suomi liepeili miljardien jäsenmaksualennukset saanutta niukkaa maanelikkoa, mutta ei itse niitä tohtinut vaatia. Lisäksi hallitus käytti neuvottelupääomaa oikeusvaltioperiaatteen korostamiseen, vaikka tiedossa oli, että muotoilusta tulee lopulta sellainen, jonka kaikki voivat hyväksyä."

Essayahin mielestä suurin asia on kuitenkin EU-budjetin rahoituksen muuttuminen.

"Nyt ensimmäistä kertaa unionin budjettia rahoitetaan yhteisvelalla, jota käytetään paitsi toimintamenoihin eri politiikkasektoreilla niin myös tulonsiirtoihin jäsenmaille."

"Moni on äimistellyt, miten tämä on mahdollista, kun perussopimusten piti estää budjetin rahoittaminen velalla ja no-bail-out-säännöksen yhteisvelka ylipäätään."

Essayahin mielestä hämmentävintä on, kuinka helposti korona-kriisin vanavedessä runnottiin läpi yhteinen velka, EU-budjetin paisuttaminen ja EU-verot, jotka ovat tähän mennessä kauhistuttaneet nettomaksajamaita.

"Komission nerokas suunnitelma niitata EU-budjetti ja elpymisrahasto samaan pakettiin mahdollisti nuivienkin jäsenmaiden taivuttelun perussopimuksia luovasti tulkitseva esityksen taakse", Essayah arvioi.

"On toki tärkeää, että Euroopan talous kykenee elpymään ja sisämarkkinat toimivat. Suomen kaltaiselle viennistä riippuvaiselle maalle se on sanomattakin selvää."

"Kriisin varjolla on kuitenkin vastuutonta lähteä mukaan esityksiin, jotka muuttavat unionin perusluonnetta siitä, mihin olemme aikoinaan EU-jäsenyydessä sitoutuneet. Velka-, tulonsiirto – ja verounioni ei vastaa huutoomme toimivista sisämarkkinoista ja turvallisuudesta. Toistuvat ”luovat ratkaisut” perussopimusten rajamailla uhkaavat koko eurooppalaista yhteistyötä ja nakertavat unionin uskottavuutta – jos siitä vielä jotain oli jäljellä."

Lue Essayahin koko kolumni

Lue lisää

Eero Heinäluoma kolumnissaan: Donald Trumpin asettamaa yksinvaltaisuuden esimerkkiä on varottava

"Työterveyshuolto ja yksityinen terveydenhuolto pitää saada ripeästi mukaan" – koronarokotuksiin halutaan lisäkäsiä nopeuttamaan julkisen puolen urakkaa

”Ei tässä vielä lyödä hanskoja tiskiin” – tapahtuma-alaa uhkaa pitkä viikate, jos viime kesän koronasulku toistuu

Uusia koronatartuntoja 318 – Pääkaupunkiseudun abiturientit saavat osallistua lähiopetukseen 18. tammikuuta alkaen