Politiikka

Kärnä syyttää armeijaa muonittavaa Leijona Cateringia valehtelusta – Leijona Catering: "Kyse oli yksittäisestä lihaerästä, 1.6. lähtien kaikki lihatuotteet kotimaisia"

Leijona Catering Oy on kertonut käyttävänsä 100 prosenttisesti suomalaista lihaa 1.6. alkaen kaikissa lihatuotteissaan. 27.7. Säkylän varuskunnassa oli kuitenkin tarjottu lihakeittoa, joka sisälsi ulkomaista lihaa.
Meri Tuomainen
Mikko Kärnä julkaisi Twitterissä päivityksen, jossa hän syyttää Leijona Cateringia valehtelusta.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä jakoi Twitterissä päivityksen, jossa hän syyttää Leijona Cateringia valehtelusta.

Päivityksessä on kuvakaappaus varusmiehille tarjotun ruuan tuoteselostuksesta, joka paljastaa tarjotun lihan olleen uusiseelantilaista saksanhirveä ja puolalaista pekonia.

Leijona Cateringin toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo kommentoi, että kyseessä oli yksittäinen erä vanhempaa lihatuotantoa, joka oli tilattu ennen kesäkuuta. Ruokahävikin vähentämiseksi kyseinen lihaerä tarjottiin Säkylän varuskunnassa.

"Sopimuskautemme vaihtui 1.6.2020, ja tämän jälkeen kaikki hankkimamme liha ja lihatuotteet ovat olleet suomalaista lihaa, ja näin tulee olemaan myös jatkossa", Paavonsalo kommentoi puhelimitse MT:lle.

"Osassa ravintoloistamme saattaa olla säilössä vielä pieniä määriä vanhan sopimuskauden aikaisia ulkomaalaisia lihatuotteita. Vähentääksemme ruokahävikkiä olemme käyttäneet myös nämä vanhat tuotteet", Paavonsalo kertoo.

Meri Tuomainen
Leijona Catering vastasi alkuperäiseen päivitykseen käyttävänsä myös vanhan lihan pois, jotta ruokahävikki vähenisi.

Kärnä nosti Twitterissä jo aiemmin puheeksi varusmiehille tarjotun ruuan kotimaisuusasteen, kun selvisi, että varusmiehille tarjotaan aamupalaksi muun muassa kreikkalaista hilloa ja tanskalaista riisivälipalaa.

Paavonsalo kirjoitti aiheesta vastineen Suomenmaahan.

Vastineessaan Paavonsalo kertoo, että osa tuotteista tuodaan ulkomailta, koska niiden valmistaminen Suomessa on käytännössä mahdotonta. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi riisi, kahvi ja kaakao.

Paavonsalo kertoo vastineessaan Leijona Cateringin saavuttaneen lihojen ja lihatuotteiden kohdalla 100 prosenttisen suomalaisuusasteen. Paavonsalo ei tähdentänyt, että kyseessä ovat uudet lihatilaukset, ja osassa ravintoloista saattaa vielä olla säilössä vanhan sopimuskauden aikana tilattua ulkomaalaista lihaa.

"Kesäkuusta alkaen kaikki lihamme ja broilerimme ovat olleet kotimaista tuotantoa. Vastinetta kirjoittaessani olimme jo siirtyneet 100 prosenttisen kotimaiseen tuotantoon", Paavonsalo kertoo MT:lle puhelinhaastattelussa.

Myös yrityksen viestintäpäällikkö Suvi Pitkänen kommentoi MT:lle 13.7. antamassaan haastattelussa Leijona Cateringin ottavan aina huomioon kotimaisen vaihtoehdon.

Tuolloin Leijona Catering kertoi, että kaikki heidän käyttämänsä tuore liha, maito ja tuore leipä ovat kotimaisia.

Kärnä kertoo olevansa järkyttynyt Paavonsalon julkisesta valehtelemisesta.

"Paavonsalon väite heidän lihatuotteidensa kotimaisuusasteesta ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa", hän kommentoi.

Kärnän mukaan Twitterissä jaettu kuvakaappaus oli otettu valtionyhtiön omasta ruokalistasta.

"En kertakaikkiaan ymmärrä, miten uusiseelantilainen ja puolalainen liha olisi nyt maagisesti muuttunut suomalaiseksi", kansanedustaja kommentoi.

Päivityksessään Kärnä odottaakin Paavonsalolta julkista anteeksipyyntöä ja oikaisua sanomiseensa.

Mikäli Paavonsalo ei ryhdy näihin toimenpiteisiin, aikoo Kärnä vaatia yhtiön hallitukselta toimenpiteitä.

Lisäksi Kärnä on hämmästellyt Leijona Cateringin kotimaisuusastetta, joka on 73,6 prosenttia. Kärnän mukaan asteluku ei ole kovin korkea.

"Koko Suomen elintarvikemarkkinan kotimaisuusaste on 78 prosenttia ja Leijona Cateringin kotimaisuusaste jää tämänkin alle, vaikka Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaavan yhtiön tulisi näyttää esimerkkiä", Kärnä sanoo.

Twitterissä on kummasteltu, miksi kansanedustaja tuo asioita julki sosiaalisessa mediassa, eikä vie niitä suoraan vastaavalle sihteerille.

"Ihan asiaa puhut kun näitä asioita julki tuot, mutta onko hallituspuolueen ryhmäpiiskurin ainut työkalu vaikuttamiseen Twitterissä huutelu. Kuka on vastaava ministeri?" Kärnän päivityksen kommentissa ihmetellään.

Päivitetty 31.7.2020 klo 18:00

Otsikkoon nostettiin Leijona Cateringin vastaus syytökseen ja lisättiin Ritva Paavonsalon ensimmäiset kommentit, joiden mukaan kyseessä oli pieni erä vanhan toimituskauden aikana hankittua ulkomaalaista lihaa.

Lue lisää

Lehmä ja turve ilmasto-ongelmien syylliset television vaaliohjelmissa

Siipikarjanlihan kulutus jatkaa kasvuaan, sian ja naudan kulutus laskevat

Hallituksen taival ei näytä helpottuvan

Jälkipuintia