Maskivelvoite saattaa tulla toisen korona-aallon iskiessä — THL:n suositusta maskien käytöstä odotetaan torstaina - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Maskivelvoite saattaa tulla toisen korona-aallon iskiessä — THL:n suositusta maskien käytöstä odotetaan torstaina

Maaseudun Tulevaisuus tiedusteli eduskuntaryhmien kansanedustajille antamia ohjeistuksia maskien käytöstä.
Heta-Linnea Kovanen
Eduskunnassa tartuntoja on maskien sijaan pyritty pääasiassa ehkäisemään hyvällä käsihygienialla, etäkokouksilla ja turvaväleillä.

Eduskuntaryhmissä maskien käyttö on suurimmaksi osaksi perustunut annettuihin viranomaisohjeisiin. Tartuntoja on maskien sijaan pyritty pääasiassa ehkäisemään hyvällä käsihygienialla, etäkokouksilla ja turvaväleillä.

Maaseudun Tulevaisuus kysyi viime viikolla eduskuntaryhmiltä ryhmien omista maskiohjeistuksista.

Lisäksi ryhmiltä tiedusteltiin, olisiko heidän mielestään koronaepidemian ensimmäisen aallon aikana pitänyt ottaa käyttöön maskisuositus, ja tulisiko maskisuositusta harkita tulevana syksynä, jos Suomeen iskee toinen korona-aalto.

THL aikoo antaa suosituksen maskien käytöstä torstaina.

Sekä keskusta että vasemmisto­liitto kertoivat, että hengityssuojaimia on jaettu eduskunnassa käytettäväksi matkojen ajaksi.

”Käytännössä esimerkiksi Lapin, Oulun ja Savo-Karjalan vaalipiirien edustajille on eduskunnan toimesta jaettu hengityssuojat mahdollisia lentomatkoja varten”, kertoo keskustan eduskuntaryhmän pääsihteeri Anna-Mari Vimpari.

Hallituspuolueissa kevään koronaohjeistuksiin ollaan jälkikäteen tarkasteltuna kokonaisuudessaan tyytyväisiä. Jos syksyllä kuitenkin iskee koronan toinen aalto, voi maskivelvoitteen antaminen tulla tällä kertaa kyseeseen.

”Mikäli mahdollinen koronan toinen aalto iskee, on kaikki keinot taudin leviämisen hidastamiseksi oltava käytössä. Tämä koskee myös velvoitetta hengityssuojien käytöstä”, toteaa Vimpari.

Oppositiossa kannanotot ovat hallitusta suorempia ja monisanaisempia. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo eduskuntaryhmän suhtautuvan myönteisesti maskien käyttämiseen.

”Olemme eduskuntapuheissamme ja kannanotoissamme vedonneet hallitukseen, että se antaisi suosituksia ja ohjeistuksia kasvomaskien käytöstä sellaisissa julkisissa tiloissa, joissa ei ole mahdollista pitää riittävää kahden metrin turvaväliä.”

”Olisi myös tärkeää silloin huolehtia siitä, että kansalaiset saavat suojaimia edullisesti tai mieluiten ilman omia kustannuksia, koska tällä hetkellä suojainten kallis hinta rajoittaa niiden asianmukaista käyttöä.”

Kansanedustajien hengityssuojainkäytön Räsänen kertoo aiemmin ottaneensa puheeksi eduskuntaryhmien puheen­johtajien yhteisessä etäkokouksessa.

”Silloinen puhemies ­Matti Vanhanen totesi, että tällaista suositusta ei voi antaa vastoin terveysviranomaisten ohjeistuksia ja esitti samalla toivomuksen, että suojaimia ei eduskunnan istuntosalissa käytettäisi, koska se johtaisi hankalaan tilanteeseen.”

Kokoomuksen eduskunta­ryhmän mukaan kasvomaskien käyttösuositus pitää antaa Suomessa heti, jos tartuntojen määrä lähtee uudelleen kasvamaan.

”Tutkimusten mukaan kasvo­maskit laajasti käytettynä ehkäisevät epidemian leviämistä väestössä. Kyseessä on työkalu, joka tulisi tarvittaessa ottaa käyttöön vaihtoehtona ihmisten elämää ja taloudellista toimeliaisuutta enemmän häiritseville rajoitustoimille.”

”Kokoomus esitti huhtikuussa, että Suomessa olisi annettu suositus suojavälineiden käyttämisestä muun muassa julkisissa kulkuvälineissä, jotta ihmisten arjen ja taloudellisen toimeliaisuuden kannalta haitallisemmista rajoitustoimista olisi voitu luopua aikaisemmin. Arviomme mukaan suosituksen antaminen tuolloin olisi mahdollistanut yhteiskunnan nopeamman hallitun avaamisen.”

Ano Turtiainen korostaa maskien käytössä vapaaehtoisuutta. Liike Nyt -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hjallis ­Harkimolla on maskisuosituksen kannalla.

”Suomessa pitäisi antaa kansallinen maskisuositus, mutta se pitäisi antaa aluekohtaisesti koskien julkisia tiloja, kauppoja, julkisia kulkuvälineitä sekä muita paikkoja, joissa on paljon ihmisiä”, Hjallis Harkimo sanoo.

Lue lisää

Amerikkalaisen lääkejätin mahdollinen koronarokote eteni viimeiseen testivaiheeseen

Suomessa varmistui 93 uutta koronavirustartuntaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!