Elinkeinoelämä peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta ripeämpiä koronatoimia — vastustaa yleistä etätyösuositusta - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Elinkeinoelämä peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta ripeämpiä koronatoimia — vastustaa yleistä etätyösuositusta

EK julkaisi samassa tiedotteessa myös listan toimista, joita suosittelee epidemian taltuttamiseksi.
Jarkko Sirkiä
OP Ryhmän pääjohtaja ja EK:n hallituksen jäsen Timo Ritakallion mukaan vallitsevassa tilanteessa etätyösuositus ei ole toimivin tapa ehkäistä viruksen leviämistä.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) yritysjohtajat esittävät uuden koronaneuvoston perustamista päätöksenteon tehostamiseksi ja nopeuttamiseksi.

"Nyt on päätösten ja tekojen aika", korostaa Keskon pääjohtaja ja EK:n hallituksen varapuheenjohtaja Mikko Helander:

EK:n esittämän koronaneuvoston tehtävänä olisi kerätä reaaliaikaista tietoa koronatilanteesta ja ehdottaa nopeasti toimenpiteitä epidemian hallitsemiseksi. Neuvoston tavoitteena olisi minimoida niin inhimilliset kuin taloudelliset menetykset. Koronaneuvoston jäsenet edustaisivat ministeriöitä ja viranomaisia sekä tiedemaailmaa, elinkeinoelämää ja palkansaajia.

Vallitsevassa tilanteessa esimerkiksi yleinen etätyösuositus ei ole toimivin tapa ehkäistä viruksen leviämistä, toteaa OP Ryhmän pääjohtaja ja EK:n hallituksen jäsen Timo Ritakallio.

”Työnantajilla on erittäin suuri intressi pitää työntekijät terveinä ja varmistaa työskentelyn turvallisuus. Työpaikoilla on kriisin aikana panostettu paljon käytäntöihin, joilla lähi- ja etätyötä voidaan yhdistää turvallisesti ja tehokkaasti ja niin, että otetaan huomioon yrityksen työtehtävät ja toimiala.”

EK julkaisi samassa tiedotteessa myös listan toimista, joita suosittelee epidemian taltuttamiseksi.

Ensimmäisenä EK muistuttaa, että testaus tulisi nostaa seuraavalle tasolle niin, että se on aukoton, viiveetön ja maksuton.

Jäljittämistä pitää EK:n mukaan tehostaa ja nopeuttaa kytkemällä työterveydenhuolto siihen tiiviisti mukaan. Jäljitystiedot tulee kerätä maanlaajuiseen tietokantaan. Jäljittämissovellus on saatava nopeasti ja laajasti väestön käyttöön. Lisäksi viranomaisten tulee antaa vahva suositus maskien käytöstä kaikissa niissä tilanteissa, missä riittäviä turvavälejä ei ole mahdollista pitää.

EK muistuttaa matkustuksen ja maahantulon rajoitusten tulee olla selkeitä. Maahantulon edellytyksenä tulisi harkita sitä, että riskimaista saapuvilta matkustajilta vaadittaisiin tuore negatiivinen koronatestitulos. Jotta oma testauskapasiteetti ei kuormitu, testausta pitäisi saada tehtyä myös matkustajien lähtömaissa.

Lisäksi EK muistuttaa yritysten kustannustuen joustavuudesta ja koronan vaikutusten tunnistettavuudesta.

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa

THL: Kasvomaskin käyttöä suositellaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa

Hallituksen on määrä päättää tänään uusista matkustusrajoituksista – matkustaminen Virosta ja Ruotsista vaikeutumassa