Kulmuni: Haastajien tulo puheenjohtajakisaan oli yllätys - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kulmuni: Haastajien tulo puheenjohtajakisaan oli yllätys

Kiertäessään Suomea heinäkuun ajan keskustan istuva puheenjohtaja uskoo löytäneensä syyn kannatuksen alhoon.
Carolina Husu
Kulmuni uskoo, että kannatusta keskustan arvopohjalle löytyy. Hän on myös itsevarma siitä, että kannatus realisoituu hänen johdollaan vaaleissa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni myöntää, että vastaehdokkaiden ilmaantuminen puheenjohtajakilpaan oli yllätys. Hän muistuttaa kuitenkin että jokainen on vapaa asettumaan ehdolle aina, kun vaalit ovat.

"Minä edustan kertomaani linjaa. Haluaisinkin kuulla, että jos jollakulla toisella on jokin muu linja, niin mikä se on", Kulmuni sanoo.

Ensimmäisenä haastajaksi ilmoittautunut Annika Saarikko on korostanut ennen kaikkea persoonaansa ja johtajuuttaan. Hän jätti esimerkiksi MT:n haastattelussa linjaerojen etsimisen medialle ja puoluekokousedustajille.

Kulmuni jakaa itse johtamansa keskustan linjan kolmelle periaatteelle: alueiden väliselle tasa-arvolle, vihreydelle sekä sosiaaliselle oikeudenmukaisuudelle ja edistyksellisyydelle.

Hän pitää itsestään selvänä, ettei tasa-arvo Suomessa toteudu ilman alueellista tasa-arvoa. Sitä, että yksilöllä on yhdenvertaiset mahdollisuudet rakentaa elämää riippumatta siitä, mistä on kotoisin.

Hänen mukaansa korona-aika on opettanut suomalaisille perikeskustalaisia arvoja: suomalaiset ovat vetäytyneet kesämökeille tai loma-asunnoille ja pitäneet huolta läheisistään.

Toisaalta moni on myös havahtunut maaseudun älyttömiin sähkönsiirtomaksuihin. Niiden nousu on Kulmunin mukaan saatava hidastumaan.

Muutenkin Kulmuni uskoo, että keskustan ajamille arvoille olisi kysyntää paljon enemmän, kuin nykyiset kannatusluvut antavat ymmärtää.

Huoltovarmuus, kotimainen maatalous ja teollisuus ovat asioita, jotka koronavirus on nostanut kaikkien huulille. Monissa kyselyissä suomalaiset ovat osoittaneet arvostuksensa luonnonläheisyydelle ja esimerkiksi maalla asumiselle.

Kysymykseen siitä, miksi arvopohjan yleinen kannatettavuus ei näy keskustan kannatuksessa hän vastaa itsevarmasti.

"Minä en ole vielä saanut johtaa puoluetta yksiinkään vaaleihin."

Tähänastisen noin vuoden puheenjohtajuutensa kannatusmuutosten arviointiin Kulmuni suhtautuu skeptisesti. Hänen mukaansa olisi epärealistista odottaa, että neljä vuotta gallupeissa luisunut kannatus olisi saatu oikaistua vuoden aikana.

"Minua voi syyttää siitä, ettei keskustan kannatus ole lähtenyt aikanani nousuun, mutta ei se minun aikanani ole laskenutkaan", hän sanoo.

Kiertäessään kampanjoimassa ja houkuttelemassa keskustalle kunnallisvaaliehdokkaita heinäkuun ajan Kulmuni uskoo nähneensä kentällä syyn keskustan alhaiselle kannatukselle.

"Kyllä se johtuu siitä, että keskustasta on tullut kuva herraskaisena puolueena. Sellainen me ei voida olla."

Pelkkä hallituspolitiikka ei keskusta kannatuksen nousuun hänen mukaansa riitä, vaan puolueen pitää pystyä luomaan uskottavia visioita tulevaisuudesta.

"Minä haluan luoda ihmisille toivoa tulevaisuudesta ahdistuksen sijaan. Valitettavasta meillä on Suomessa myös liikkeitä, jotka keskittyvät jälkimmäiseen."

Lue lisää

Kiurun sote-sosialismia syytä vahtia

Saarikko keskustan linjasta: Kaupungistuminen ei välttämättä ole jatkuva megatrendi – monipaikkaisuuden puolesta tarvitaan toimia

Turpeeseen ei saa juuttua

Paine puolueiden sisällä kasvaa