Politiikka

Myös Saarikko osti ministerinä konsulttipalveluita Tekiriltä - ”jälkikäteen ajateltuna hintavaa”

Annika Saarikon mukaan ulkopuolinen sparraus ja apu tilanteen analysointiin ja lakikokonaisuuden etenemisen tueksi oli tarpeellista.
Sanne Katainen
Kriisiviestintäpalveluita Tekiriltä tilasivat huhtikuussa 2018 silloiset vastuuministerit Annika Saarikko ja Anu Vehviläinen, koska kokivat ulkopuolisen avun tarpeelliseksi sote-kokonaisuuden etenemisen kannalta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) tilasivat huhtikuussa 2018 sote- ja maakuntauudistuksen tueksi kriisiviestintäpalveluita Tekir Oy:lta, uutisoi Lännen Media (LM).

LM:n mukaan konsultointi maksoi arvonlisäveroineen noin 19 500 euroa. Viestintäkonsultti Harri Saukkomaa laskutti valtiovarainministeriöltä konsultoinnista 700 euron tuntihintaa. Tekir toimitti valtiovarainministeriöön 17- ja 48-sivuiset kalvosarjat.

Ensimmäisessä Tekirin kalvosarjassa soten riskeiksi listattiin muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön sisältä tuleva kritiikki, ministeriöiden keskinäinen riitely, epäonnistuneet sote-kokeilut kunnissa, Heikki Niemeläinen sekä Jan Vapaavuoren ja "yllättävän liittolaisen" ulostulo.

Saarikko kertoo, että sote-uudistuksessa oli meneillään riskienhallintaan liittyvää pohdinta erityisesti keväällä 2018.

"Vastuuministereinä koimme, että ulkopuolinen sparraus ja apu tilanteen analysointiin ja lakikokonaisuuden etenemisen tueksi oli tarpeellista. Tästä kävin keskusteluja myös tuolloin juuri tehtävässä aloittaneen valtioneuvoston viestintäjohtajan Päivi Anttikosken kanssa, Saarikko sanoo Kalevassa.

"Tunnistettua ja tunnustettua oli, että alan toimijoista Tekirillä oli kokemusta ja osaamista kyseisestä konsultaatiosta", Saarikko perustelee hankintaa lehdelle.

Saarikon mukaan myös muita ulkopuolisia palveluja käytettiin sote-uudistuksen yhteydessä. Aiemmin hän on maininnut pitävänsä Tekiriltä hankittua konsultointia jälkikäteen ajateltuna "hintavana".

Kalevan mukaan valtionhallinnolla oli tilaushetkellä voimassa puitesopimus viestintä- ja markkinointipalveluista muun muassa viestintätoimisto Drumin ja Ellun Kanojen kanssa. Tekir ei kuulunut puitesopimuskumppaneihin. Siltä tehdyn suorahankinnan peruste ei ole tiedossa.

Saukkomaa on MT:tä kustantavan Viestilehdet Oy:n hallituksen jäsen.

Lue lisää

Keskustan kerrottava, mikä on puolueen rooli

Jos hiki lentää ja laulu raikaa, harrastus voi olla riskialtis – Saarikko kuitenkin uskoo alueiden tekevän arkijärkisiä ratkaisuja

Lähidemokratia tarvitsee tekijänsä

Halla-aho kiistää väitteet juutalaisvastaisuudesta – "En halua lähteä sana sanaa vastaan -asetelmiin”