MTK toivoi budjettiin vahvempia panostuksia biotalouteen ja -kaasuun - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

MTK toivoi budjettiin vahvempia panostuksia biotalouteen ja -kaasuun

Juha Marttilan mukaan Suomen maatalous ei kestä enää yhtään itse aiheutettuja kustannusten nousuja.
Jaana Kankaanpää
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ei näe budjettiesityksessä mitään erityisen kehuttavaa, mutta ei karvaita pettymyksiäkään.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto kiitteli tuoreeltaan valtiovarainministeriön budjettiesitystä kokonaisuudessaan maltilliseksi ja tasapainoiseksi. Järjestön mukaan valtiontalouden alijäämän kasvattaminen on ymmärrettävää koronaviruksen aikaansaamassa talouden poikkeustilassa.

Moitteita löytyi kuitenkin siitä, ettei biotalouteen satsattu riittävästi. Erityisesti ilmastopolitiikka jää MTK:n mukaan esityksessä puutteellisiksi, sillä vaikka fossiilitaloudesta luopumiseen esitetään määrärahoja, ei koko biotalouden potentiaalia ilmastonmuutoksen ratkaisijana ole otettu huomioon.

Esimerkiksi biokaasutuotannon lisäämiseen esitettyjä neljän miljoonan määrärahoja pidetään liitossa täysin riittämättöminä, ja ne tulisi vähintäänkin kymmenkertaistaa.

Huolta kannetaan myös siitä, että lomituspalveluja leikataan myös käynnissä olevan koronakriisin aikana. Leikkausten uskotaan vievän viljelijöiden työkyvyn ja henkisen jaksamisen entistäkin tiukemmalle.

Sen sijaan luonnon monimuotoisuuden suojeluun, esimerkiksi Metso- ja Helmi-ohjelmiin panostaminen vie kehitystä MTK:n mielestä oikeaan suuntaan. Myös Välitä viljelijästä -hankkeen jatkorahoitus vuosille 2021–2022 on positiivista, vaikka se ei paikkaakaan lomituspalvelujen leikkausta kuin osin.

Puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan uudessa budjetissa ei ole erityisen hyviä, jos ei erityisen huonojakaan yllätyksiä. Kuluvana vuonna rahaa on ollut, ja sitä on sijoitettu esimerkiksi makeran pääomittamisen kautta maatalouteen enemmän, kuin ensi vuonna.

”Tietysti voi miettiä, miksei se lähtötaso voisi olla myös se vuoden 2020 taso”, Marttila sanoo.

Hän muistuttaa, että maatalous on kannattavuutensa puolesta hankalassa tilanteessa. Maailmanmarkkinoilla uhkaa ruuan hintasota, ja kotimaisena erityispiirteenä kaupat alentavat vuoron perään hintoja.

”Nyt ollaan siinä tilanteessa, että maatalous ei kestä enää itse aiheutettuja kustannusten korotuksia. Se pitää katsoa budjetissa nyt kuntoon kautta linjan.”

Lue lisää

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Ensi vuoden budjetista neuvotellaan tänään viimein koko hallituksen voimin – budjetista tulossa 10,7 miljardia alijäämäinen