Kokoomuksen Orpo esittää Suomeen testitakuuta: "Vuorokaudessa testiin, vuorokaudessa tulos" - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kokoomuksen Orpo esittää Suomeen testitakuuta: "Vuorokaudessa testiin, vuorokaudessa tulos"

Orpo arvioi, että jonoutunut koronatestaus uhkaa murentaa Suomen testaa, jäljitä, eristä -strategian pohjan.
Petteri Kivimäki
Suuhygienisti Salla Haataja (vas.) ja sairaanhoitaja Heini Nikula tekivät drive-in-Koronatestausta Jyväskylän Kyllön terveysaseman pihalla keväällä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää, että Suomessa otetaan syyskuun alusta käyttöön testitakuu, joka tarkoittaisi että koronatestiin pääsisi vuorokaudessa ja testituloksen saisi vuorokaudessa testauksesta. Orpon mukaan hallitukselta odotetaan virallista päätöstä, jossa testikapasiteetin kasvattamiseen varataan rahaa.

”Jonoutunut koronatestaus uhkaa murentaa Suomen testaa, jäljitä, eristä -strategian pohjan. On kestämätöntä, että nykytilanteessa tuloksia koronatestistä voi joutua odottamaan jopa viikon. Esitän, että syyskuun alussa Suomessa otetaan käyttöön testitakuu: vuorokaudessa testiin, vuorokaudessa tulos”, sanoo Orpo.

Ruuhkautuneet testit tulevat Orpon mukaan myös kalliiksi työpaikkojen ja talouden näkökulmasta. Pitkittyneet omaehtoiset karanteenit aiheuttavat sen, että työntekijä joutuu jäämään pois töistä useaksi päiväksi. Esimerkiksi lapsiperheissä tämä aiheuttaa haastavia tilanteita.

”Kaikki eivät voi käydä etätöissä ja siksi omaehtoiset karanteenit testijonojen aikana aiheuttavat hankalia tilanteita ihmisille. Ruuhkautuneita testejä ei voi maksattaa työntekijöillä ja yrityksillä, vaan testaus on yksinkertaisesti saatava kuntoon”, sanoo Orpo tiedotteessaan.

”Testitakuu on kunnianhimoinen, mutta saavutettavissa, jos kapasiteetin määrätietoinen nostaminen aloitetaan heti. Tähän tarvitaan mukaan niin yksityisen kuin julkisen sektorin täysi panos”, sanoo Orpo.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on peräänkuuluttanut testauskapasiteetin nostamista. THL kaipaa myös muutoksia testausmenetelmiin.

Nykyiset nukleiinihappotestit (PCR-testit) tehdään oireiden vakavuuden mukaan joko nenänielusta tai suuontelon takaosasta. Jos ihmisellä on lieviä oireita, otetaan testi ensisijaisesti nenänielusta ja vakavimmissa tapauksissa suuontelosta.

THL:n mukaan suuontelon takaosasta otettavien näytteiden lisääminen nopeuttaisi testausta, mikä osaltaan lisäisi testikapasiteettia. Myös kotona itse tehtäviin testeihin pitäisi panostaa entistä enemmän, jotta näytteenottopisteiden ruuhkia voitaisiin purkaa.

Lue lisää

Amerikkalaisen lääkejätin mahdollinen koronarokote eteni viimeiseen testivaiheeseen

Suomessa varmistui 93 uutta koronavirustartuntaa

Matkustusrajoitukset haittaavat palveluiden vientiä – brexit varjostaa osaltaan näkymää

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!