Politiikka

Miksi keskustan ministerit tilaavat viestintäpalveluja nimenomaan Tekiriltä? – Puoluesihteerin mukaan ohjetta yksittäisen toimijan suosimisesta ei ole

"Puolueena keskusta on käyttänyt muita viestintäalan toimijoita paljon Tekiriä enemmän", Pirkkalainen sanoo.
Suomen Keskusta
Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoo, että puolueen sisällä muita viestintätoimistoja käytetään Tekiriä enemmän.

Katri Kulmunin Tekiriltä tilattu viestintäkoulutus herätti alkukesästä kohua, ja johti lopulta ministerin eroon. Erityistä hämmennystä herätti se, että Kulmunin avustaja Kari Jääskeläinen vaati koulutuksen tilaamista nimenomaan Tekiriltä ja Harri Saukkomaalta, vaikka ministeriöllä oli voimassa oleva puitesopimus kahden muun viestintätoimiston kanssa.

Lännen media nosti eilen torstaina esille, että myös nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ja eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen ostivat palvelua nimenomaan Tekiriltä viime hallituskauden aikana, huhtikuussa 2018.

Saarikko toimi edellisessä hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä, Vehviläinen puolestaan kunta- ja uudistusministerinä. Tekiriltä tilattiin sparrausta sote-uudistuksen riskienhallintaan liittyen.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen mukaan puolueella ei ole yleistä suositusta tai ohjeistusta siitä, mitä palveluntarjoajaa viestintäkonsulttipalveluihin tulisi käyttää.

"Puolueena keskusta on käyttänyt Tekiriä yksittäisiin palveluhankintoihin, mutta itse asiassa muita viestintäalan toimijoita on käytetty paljon Tekiriä enemmän", Pirkkalainen sanoo.

Hän kertoo, ettei tiedä Saarikon ja Vehviläisen tapauksesta enempää, kuin mitä on mediasta kuullut. Hän ei osaa esimerkiksi kertoa, kuka teki päätöksen nimenomaan Tekirin palvelujen käyttämisestä kyseisessä tapauksessa.

Pirkkalainen ei myöskään osaa arvioida, onko kyseessä vain nosto yhdeltä palveluntarjoajalta tilatuista palveluista, ja mikä niiden suhde on muilta tilattuihin palveluihin.

Sote-uudistukseen liittyneen palvelun arvo oli Lännen Median mukaan noin 19 500 euroa, eli se jäi juuri valtioneuvoston vähäisen hankinnan 20 000 euron rajan alle. Valtioneuvoston hankintaohjeen mukaan tätä suuremmissa hankinnoissa tulee käyttää kilpailutettuja ja puitesopimuksen omaavia tarjoajia.

Kulmunin tapauksessa raja ylittyi sekä työ- ja elinkeinoministeriössä, että myöhemmin valtiovarainministeriössä, vaikka ministeriön virkamiehet muistuttivat Jääskeläistä rajasta vielä sopimuksen tekovaiheessa.

Viestintäkoulutuskohu ja Kulmunin ero valtiovarainministerin tehtävistä kiihdytti myös spekulaatioita Kulmunin jatkosta puolueen puheenjohtajana syksyn puoluekokouksessa. Ehdokkaaksi ilmoittautunutta Saarikkoa pidetään Kulmunin vahvimpana haastajana tai jopa ennakkosuosikkina.

Tekirin hallituksen puheenjohtaja Harri Saukkomaa on MT:tä julkaisevan Viestilehdet Oy:n hallituksen jäsen.

Lue lisää

Kalervo Kummola Twitterissä: "Jääkiekon MM-kisoja ei pidä viedä Minskiin"

Eihän mennä Minskiin, eihän?

Saarikko tukee jääkiekkoliittoa päätöksessä Valko-Venäjän MM-kisoista: "Valmistelussa EU-tason ministereiden kannanotto siitä, että kilpailuja ei järjestettäisi Valko-Venäjällä"

Olympiakomitean uutta puheenjohtajaa odottaa niukkuuden ajat ja karsinta – ministeri muistuttaa, ettei valtion tuki jatku loputtomasti: "Mikä on kaikkein tärkeintä?"