Politiikka

Lappajärvi sai koronatukea ja perui opettajien lomautukset – näin koronan kyykyttämät kunnat lomauttivat opettajia, katso oman kuntasi tilanne

Kuntien talousahdingolle ei näy nopeaa loppua, minkä vuoksi lomautukset saanevat jatkoa. Kuntaliiton mukaan "se on kuitenkin viimeinen keino".
Johannes Tervo
”Oppimisen laatu ja oppilaan kohtaaminen olisivat kärsineet, jos lomautuksiin olisi syyslukukaudella päätetty mennä”, sanoo opettajien luottamusmies Annaleena Rauma Lappajärven geolukiosta.

Kunnissa koronakriisin takia entisestään kasvaneet talousvaikeudet ovat merkinneet tänä syksynä lomautuspäätöksiä henkilöstölle – myös opettajille.

Kun opetusministeriö jokin aika sitten päätti maksaa koronatukea oppimisvajeen paikkaamisen, yli sata kuntaa luopui opettajiensa lomauttamisesta.

Esimerkiksi eteläpohjalainen Lappajärvi ja varsinaissuomalainen Nousiainen ovat luopuneet suunnitelluista opetushenkilöstön lomautuksista. Kumpikin kunta perui aikeensa siksi, että ne eivät halunneet vaarantaa poikkeusolojen perusteella maksettuja valtionavustuksia.

Lappajärvi sai tukea noin 60 000 euroa. Syyslukukaudelle suunniteltu viisipäiväinen lomautus olisi koskenut neljää koulua ja vuorotellen noin 40:tä opettajaa.

”Ollaan tässä porukassa ajateltu, että lomautus olisi tiennyt melkoista säätöä opetukseen. Syysflunssat ovat alkaneet kiertää, ja opettajia joutuu olemaan aiempaa herkemmin pois töistä. He ovat joko hoitamassa omaa sairasta lastaan tai itse toipumassa flunssasta tai odottamassa koronatestin tulosta”, sanoo opettajien luottamusmies Annaleena Rauma.

Lappajärven geolukiossa biologiaa, maantiedettä, kuvaamataitoa ja musiikkia opettavan Rauman mukaan vajausta olisi ollut hankala paikata. Sijaisten saaminen olisi ollut erityisen hankalaa, jos lomautuksia olisi ollut samaan aikaan.

”Teimme laajan kirjelmän päättäjille lomautuksen vaikutuksista. Opetusryhmiä olisi jouduttu pienten oppilaiden kohdalla yhdistelemään.”

Yläluokilla oppilaat olisi Rauman mukaan laskettu luokkaan keskenään, annettu tehtävät ja päästetty heidät tunnin lopussa pois.

”Kaikki eivät ehkä tajua, että oppilaat olisivat olleet tuolloin yksinään luokassa. Se olisi myös turvallisuusasia, sillä tapaturmariski kasvaisi.”

Opettajien ammattijärjestö OAJ muistuttaa, että perusopetuksessa oppilaalla on oikeus kaikkina koulupäivinä opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen ja tarvitsemaansa oppimisen tukeen turvallisessa oppimisympäristössä.

”Mikään näistä ei toteudu, jos opettaja ei ole paikalla vastaamassa opetusryhmän toiminnasta. Myös oppilashuollon palvelut on oltava saatavissa”, OAJ huomauttaa.

Kunta vastaa koulussa, koulumatkalla tai koulun majoituksessa sattuneen tapaturman hoidon kustannuksista riippumatta siitä, onko tapaturma aiheutunut kunnan toiminnasta tai laiminlyönnistä tai onko kyseessä muutoin sattunut tapaturma.

Koronatuki tuo Lappajärvelle peruskouluun resurssiopettajan ja mahdollisuuden lisätunteihin, jotta kevään etäopetuksen tahdista pudonneet saadaan nostettua samalle viivalle.

”Todella hyvä, ettei lomautusta tullut. Nyt on oikeasti resursseja kuroa vajeita kiinni ja mennä tämä syksy niin tavanomaisesti kuin se näinä aikoina on mahdollista.”

Opetuksesta ja kulttuurista vastaava johtaja Terhi Päivärinta Kuntaliitosta sanoo, että kuntien taloudellinen tilanne on vaikea ja korona vaikuttaa kuntien talouteen heikentävästi.

”On selvää, että osa kunnista joutuu turvautumaan lomautuksiin talouden tasapainottamiseksi. Lomautus on kuitenkin viimeinen keino.”

Päivärinta arvioi, että paljon arvosteluakin osakseen saanut oppivelvollisuusuudistus etenee hallitus­ohjelman mukaisesti.

”Opetusministeri Li Andersson (vas.) pitää kiinni myös toimeenpanoaikataulusta. Toisin sanoen jo tänä syksynä aloittaneet yhdeksäsluokkalaiset tulevat olemaan oppivelvollisia 18 ikävuoteen saakka.”

Kuntien ja koulutuksen järjestäjien perusrahoitusta on Päivärinnan mukaan viime vuosien aikana leikattu merkittävästi, joten taloudellinen ahdinko jatkuu ja opetuksen laatu kärsii.

”Näyttää vahvasti siltä, että uudistus aliresursoidaan, mikä tietenkin vaikeuttaa toimeenpanoa. Vetoan vahvasti päättäjiin, että uudistusta ei pidä toteuttaa ilman riittävää rahoitusta.”

Kevään kokemuksia etäopetuksessa Päivärinta hyödyntäisi normaalioloissakin. ”Etäopetusta tarvitaan tulevaisuudessakin esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla. Tämä edellyttää lakimuutoksia ja ne tulee valmistella huolella.”

Lue myös

"Kunnissa on neljän kerroksen väkeä ja ihan liikaa omaisuutta"

Lue lisää

Korona iski Veikkaukseen – satoja ihmisiä uhkaa lomautus

Koronan toinen aalto iskee nyt päin yrityksiä – luvassa lisää lomautuksia ja irtisanomisia, EK:n kysely kertoo

Lehtimäen koronatilanne kiihtymisvaiheeseen – altistuneissa paljon ikäihmisiä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä

Kuntaliiton kysely: Lähes puolet haluaisi äänestää netissä kuntavaaleissa