Kaksi miestä vangittu epäiltyinä perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksestä – toinen epäilty on luonnehtinut itseään etnonationalistiksi - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Kaksi miestä vangittu epäiltyinä perussuomalaisten vaalipäällikön murhayrityksestä – toinen epäilty on luonnehtinut itseään etnonationalistiksi

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa.
Pekka Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. LEHTIKUVA / Hannu Rainamo

Kaksi miestä on vangittu epäiltyinä perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikköön Pekka Katajaan kohdistuneesta murhayrityksestä, kertoo keskusrikospoliisi. Ainakin toinen heistä on vaikuttanut muun muassa Kansallismielisten liittoumassa.

Epäilty murhan yritys tapahtui Jämsässä heinäkuussa. Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä. Kataja joutui sairaalahoitoon Tampereelle, mutta on sittemmin päässyt pois sairaalasta.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan epäillyt otettiin kiinni 3. syyskuuta Keski-Suomessa. Heidät vangittiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa 6. syyskuuta. Tuolloin toinen miehistä vangittiin todennäköisin syin murhan yrityksestä epäiltynä ja toinen syytä epäillä -perusteella. Tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa toinenkin mies määrättiin vangittavaksi todennäköisin syin.

Epäillyt ovat syntyneet vuosina 1976 ja 1981, kertoo KRP.

Ylen tietojen mukaan Pekka Kataja oli mukana estämässä toisen epäillyn asettumista ehdolle viime eduskuntavaaleissa. Päätöksen asiassa teki perussuomalaisten Keski-Suomen piiri. Sittemmin mies on erotettu perussuomalaisen puolueen jäsenyydestä.

Kataja on aiemmin kertonut STT:lle profiloituneensa politiikassa maahanmuuton kriitikkona, mutta samaan aikaan suututtaneensa myös äärioikeistolaisia, joita hän on ollut aktiivisesti erottamassa Keski-Suomen perussuomalaisista.

Tänään todennäköisin syin vangittu mies on Twitter-profiilissaan luonnehtinut itseään kansallis-konservatiiviseksi etnonationalistiksi.

Poliisi on aiemmin kertonut, että tekopaikalta nähtiin poistuvan kaksi tummiin pukeutunutta ihmistä. Muutoin poliisi on ollut vaitelias tutkinnan yksityiskohdista.

"Esitutkinta on edelleen kesken ja jatkuu vangitsemisten jälkeen muun muassa kuulemisilla ja teknisellä tutkinnalla. Poliisi selvittää epäillyn rikoksen motiivia, eikä sitä voida kommentoida kuulemisten ollessa kesken", kertoo tutkintaa johtava rikoskomisario Jussi Luoto tiedotteessa.

Tapahtumia tutkittiin aluksi tapon yrityksenä, mutta myöhemmin rikosnimike koventui murhan yritykseksi. Samalla tutkinta siirtyi paikallispoliisilta KRP:lle.

Lue lisää

Halla-ahon vaikea siivousurakka

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Oppositio nihkeänä budjettiriihessä esitetyille työllisyystoimille ja turpeen verotuspäätökselle: "Ei suomalaisten asioita voi näin hoitaa"

Miten SDP, perussuomalaiset ja keskusta ajavat maaseudun asiaa? Näin puoluesihteerit kommentoivat MT-kyselyä