Budjettiriihi jatkuu tänään taas koko hallituksen voimin – Vanhanen kertoi jo alijäämän kasvavan entisestään - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Budjettiriihi jatkuu tänään taas koko hallituksen voimin – Vanhanen kertoi jo alijäämän kasvavan entisestään

Työllisyystoimia ei saada vielä valmiiksi, sillä niiden jatkovalmistelu on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille.
LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Budjettiriihi alkoi eilen, jolloin neuvotteluita kävivät lähinnä hallituspuolueiden puheenjohtajat yhdessä valtiovarainministeri Matti Vanhasen kanssa.

Neuvottelut koronaepidemian sumentamasta taloudenpidosta jatkuvat tänään koko hallituksen kesken. Budjettiriihi alkoi eilen, jolloin neuvotteluita kävivät lähinnä hallituspuolueiden puheenjohtajat yhdessä valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) kanssa.

Vanhanen kertoi eilen, että ensi vuoden budjetin alijäämä kasvaa siitä mitä valtiovarainministeriö on esittänyt. Vielä elokuussa ministeriön budjettiehdotus oli 7 miljardia euroa alijäämäinen, mutta miljardiluokkaan kasvavat koronamenot tulevat tuoreen arvion mukaan tämän päälle.

"Jos on 30 000 testiä päivässä ja reilu sata euroa testi, niin mennään yli miljardin luokkaan pelkästään testien kohdalla. Tässä on isoista rahoista kyse, ja se tulee heijastumaan siihen, että 7 miljardin alijäämä tulee olemaan selvästi suurempi", Vanhanen sanoi illalla MTV:n haastattelussa.

Eilisen aikana tihkui tietoja muun muassa hallituksen omaehtoisen työnhaun mallista ja eläkeputken heikentämisestä, mutta kokonaisuus oli yhä auki. Pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti, että mistään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu.

"Meillä on pöydällä isoja asioita, joista olemme keskustelleet. Jos nostan esimerkkejä: kuntien taloudellinen tilanne, järjestöjen rahoituspohja, energiaverotukseen liittyvät kysymykset, työllisyystoimet", Marin luetteli.

Budjetin rinnalla hallitukselta odotetaan siis työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, miten Suomeen saadaan 30 000 työllistä lisää. Lisäksi odotetaan linjausta urakan toisesta osasta eli kunnianhimoisemmasta työllisyystavoitteesta.

Täysin valmista ei tänään vielä saada, sillä konkreettisten työllisyystoimien jatkovalmistelua on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille. On myös mahdollista, että budjettiriihi jatkuu vielä kolmannen päivän.

Lue lisää

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 alkaa – harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja

Instagram on lähimatkailulle mahdollisuus, mutta selfie-tikku voi tulla kokemuksen tielle – "Meille parasta on, että ihmiset jakavat autenttisia ja oikeita kokemuksia"

Matkustusrajoitukset tänään taas käyttöön muun muassa Ruotsista, Virosta ja Saksasta tuleville

Uutistoimisto: Maailmassa jo yli miljoona koronakuolemaa