Miten SDP, perussuomalaiset ja keskusta ajavat maaseudun asiaa? Näin puoluesihteerit kommentoivat MT-kyselyä - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Miten SDP, perussuomalaiset ja keskusta ajavat maaseudun asiaa? Näin puoluesihteerit kommentoivat MT-kyselyä

Keskusta ja perussuomalaiset korostavat koko Suomen tärkeyttä, SDP kaupunkien ja maaseudun välistä vuoropuhelua.
Jaana Kankaanpää
Puoluesihteerit Riikka Pirkkalainen (kesk.), Antton Rönnholm (sd.) ja Simo Grönroos (ps.) pitävät tärkeänä, että myös maaseudulla luotetaan puolueiden harjoittamaan politiikkaan.

Maaseudun Tulevaisuuden maanantaiaamuna julkistaman gallupin mukaan keskusta menestyy hyvin maaseudun asioiden edistäjänä. Mitä mieltä keskustan puoluesihteeri Riikka ­Pirkkalainen on siitä, mikä puolueista ajaa parhaiten maaseudun asioita?

”Ei ole kyse vain, mikä puolueista ajaa parhaiten maaseudun asiaa, vaan siitä, että keskusta on nähdäkseni ainoa puolue, joka maaseudun asiaa ajaa sitoutuneesti.”

Pirkkalainen sanoo, että maaseudun asioiden eteenpäin vieminen on vaativa tehtävä.

”Maaseudun haasteista ja huolista kiinnostavalla tavalla puhuminen on eri asia kuin tulosten saaminen maaseudulle harjoitetun politiikan kautta. Keskusta on aina ja avoimesti käyttänyt paljon poliittista pääomaa sen eteen, että maaseudulle tärkeitä päätöksiä saadaan vietyä eteenpäin.”

Perussuomalaisten puolue­sihteerin Simo Grönroosin mukaan perussuomalaiset puolustavat koko Suomea. Puolueella on kyselyjen mukaan hyvä kannatus sekä kaupungeissa että maaseudulla.

”Puolueen linjan uskottavuutta kuvaa hyvin se, että perussuomalaiset nähdään maaseudulla parhaiten maaseudun asioita puolustavana puolueena.”

Asiaan varmasti vaikuttaa hänen mukaansa se, että perussuomalaiset on ainoana puolueena vastustanut johdonmukaisesti liikkumiseen ja asumiseen kohdistuvan verotuksen kiristämistä, mikä osuu etenkin maaseudulla asuvan väestön elinkustannuksiin.

”Puolue on muutenkin vastustanut liian kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, joka nostaa energian hintaa ja kuljetuskustannuksia ja näin ollen heikentää suomalaisen teollisuuden toimintaedellytyksiä, mikä taas iskee työllisyyteen ja teollisuuden toimintaedellytyksiin.”

”Mukavaa huomata, että luottamus meitä kohtaan on kasvanut myös maaseutukunnissa”, kommentoi kyselyä puoluesihteeri Antton Rönnholm (sd.).

Hänen mukaansa Sanna Marinin (sd.) hallitus vie koko Suomea eteenpäin kestävästi ja kestävyyden eri puolia ovat niin ympäristö, ihmisten palvelut kuin toimiva talous.

”SDP:n näkökulmasta vastakkainasettelua ei tarvitse rakentaa, sillä menestyvä kaupunkiseutu on maaseudun etu ja toisin päin.”

Keskusta on suomalaisten mielestä 31 prosentin kannatuksella parhaiten maaseudun asiaa ajava puolue.

Kannatus on noussut puolessa vuodessa kaksi prosentti­yksikköä, selviää Maaseudun Tulevaisuuden (MT 14.9.) teettämästä kyselystä.

Toiseksi parhaiten maaseutu­asiaa ajaa perussuomalaiset 15 prosentin kannatuksella. Kannatus ei ole muuttunut puolessa vuodessa koko kansan keskuudessa.

SDP:n kannatus maaseudun edun ajajana on noussut viidestä kahdeksaan prosenttiin.

Perussuomalaisten lukemissa miehistä 22 prosenttia on sitä mieltä, että perussuomalaiset ajaa parhaiten maaseudun asiaa, kun naisista sitä mieltä on vain 7 prosenttia.

Maaseutumaisten kuntien vastauksissa perussuomalaisten kannatus maaseutupuolueena on vahvinta (25 prosenttia) eli se on mennyt ohi keskustan (22 prosenttia).

Vielä tammikuussa keskustaa piti maaseutukunnissa parhaana maaseutupuolueena 28 prosenttia ja perussuomalaisia 22 prosenttia. SDP:n kannatus maaseutukunnissa on noussut pari prosenttiyksikköä 7 prosenttiin.

Ei osaa sanoa -vastauksien määrä kipusi 30 prosenttiin.

Lue myös:

Keskustan kannatus parhaiten maaseudun asiaa ajavana puolueena on suomalaisten mielestä noussut — maaseutukunnissa perussuomalaiset ajaa ohi

Lue lisää

Halla-ahon vaikea siivousurakka

Muikku-ukko on korkein arvonimi, jonka 70 vuotta täyttävä Erkki Liikanen on koskaan saanut

Oppositio jättää välikysymyksen talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Erkki Liikanen on huolissaan nuorten syrjäytymisestä: pelkän peruskoulun käyneillä jopa rikollisuusaste on kaksinkertainen verrattuna muuhun ikäluokkaan