Politiikka

EU:n tuottajajärjestön Copan puheenjohtajaksi ranskalainen Christiane Lambert

Lambert on ensimmäinen naispuheenjohtaja Copan historiassa.
FRANCK BELONCLE
Christiane Lambert valittiin ylivoimaisesti Copan puheenjohtajaksi. Hän sai 75 prosenttia kaikista äänistä.

EU:n maataloustuottajien kattojärjestö Copa sai perjantaina ensimmäistä kertaa historiassa naispuheenjohtajan, Christiane Lambertin Ranskasta.

Lambert valittiin Ranskan tuottajajärjestön pääsihteeriksi vuonna 2017. Hänellä on sikatila Länsi-Ranskassa.

"Olen tiennyt kahdeksanvuotiaasta asti, että haluan olla viljelijä", hän kertoo.

Lambert pitää uutta tehtäväänsä tärkeänä aikana, jolloin kasvava ilmasto- ja ympäristökunnianhimo haastaa ruuantuotantoa ympäri Eurooppaa. Copan toimikausi kestää kaksi vuotta.

"Epävarmuustekijöitä on paljon. Meidän on löydettävä ratkaisuja lähiaikoina EU:n maatalouspolitiikkaan, pellolta pöytään -strategiaan, EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan, brexitiin ja talouden elpymiseen."

"Koronaviruskriisi on osoittanut, että maatalous on meille strateginen sektori. Se on yksi harvoista sektoreista, joka on näyttänyt kriisinkestävyytensä kevään aikana."

Lambert muistuttaa, että ruuantuotannon on oltava kannattavaa, vaikka ympäristön eteen täytyy tehdä samaan aikaan enemmän.

"Copassa olemme vakuuttuneita siitä, että Euroopan maatalous pystyy olemaan yhtä aikaa tuottava, kilpailukykyinen ja kestävä."

"Emme saa kuitenkaan unohtaa viljelijöiden kannattavuutta. On vaikea olla vihreä, jos talous on punaisella. Meidän tulee kuunnella viljelijöitä herkällä korvalla."

Viljelijöillä on käsissään avaimet taistella ilmastonmuutosta vastaan, uusi puheenjohtaja sanoo. "Hiilen sidonta ja päästöjen vähennys – joissa olemme hyviä – tulee tunnustaa."

Lambert peräänkuulutti kauppapolitiikassa tasapuolisia kilpailuedellytyksiä ja toivoi Britannian ja EU:n löytävän kauppasovun mahdollisimman pian. "Sopimukseton brexit olisi erittäin haitallinen."

Väistyvä puheenjohtaja, saksalainen Joachim Rukwied oli tehtävässään poikkeuksellisesti kolme vuotta. Hän jatkaa edelleen Saksan tuottajajärjestön johdossa.

"Viimeiset kolme vuotta ovat olleet haastavia. Olemme taistelleet menestyksekkäästi vakaasta maatalousbudjetista ja tuoneet viljelijöiden kantoja tuleviin cap-neuvotteluihin", Rukwied valaisee viime vuosien saavutuksia.

EU:n tuottaja- ja osuuskuntajärjestön Copa-Cogecan pääsihteerinä toimii suomalainen Pekka Pesonen.

Lue myös:

EU-komissio täräyttää maataloudelle suuria tavoitteita: Kasvinsuojeluaineiden ja lannoitteiden käyttöä leikataan ja antibioottien myyntiä vähennetään kovalla kädellä

Tiina Linnainmaa EU:n osuuskuntajärjestön Cogecan varapuheenjohtajaksi

Lue lisää

Yle myöntää yksipuolisen uutisoinnin EU:n maatalousuudistuksesta – Copa-Cogecan Pesonen kertoo Ylen pahoitelleen hänelle tapausta

Ylen uutinen syyttää Euroopan maataloustuottajia julkisen rahan ohjaamisesta ilmastonmuutoksen lietsomiseen ja luonnon tuhoamiseen – järjestön pääsihteeri ihmettelee: Väitteet eivät pidä paikkansa

Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää

Copa-Cogecan kysely: Maatalouteen kohdistuva kritiikki yleistynyt, vaikuttaa viljelijöiden motivaatioon