Politiikka

EU-komissio allekirjoitti ennakko-ostosopimuksen Sanofin ja GSK:n koronarokotteesta – yhtiöt arvioivat, että rokote voisi olla saatavilla ensi vuoden toisella puolikkaalla

Sopimus mahdollistaa EU-jäsenmaille yhteensä 300 miljoonan annoksen ostamisen.
Myös Suomi on mukana EU:n yhteishankinnoissa koronavirusrokotteen saamiseksi. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

EU-komissio on virallisesti allekirjoittanut ennakko-ostosopimuksen Sanofi- ja GSK-lääkeyhtiöiden koronarokotteesta. Sopimus mahdollistaa EU-jäsenmaille yhteensä 300 miljoonan annoksen ostamisen.

Aiemmin EU-komissio on saattanut voimaan ennakko-ostosopimuksen lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa.

Komissio käy vastaavia sopimusneuvotteluja koronarokotteista myös Johnson & Johnsonin, CureVacin, Modernan ja BioNTechin kanssa. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan nämä sopimukset on tarkoitus viimeistellä pian.

Terveyskomissaari Stella Kyriakidesin mukaan turvallisen ja tehokkaan rokotteen löytäminen on oleellista pandemian nujertamisessa etenkin nyt, kun on nähty, että kesälomakauden jäljiltä tartuntatapaukset ovat lähteneet nousuun eri puolilla Eurooppaa.

Sanofin ja GSK:n rokotekehityksessä pyritään etenemään kolmannen vaiheen kliinisiin tutkimuksiin vuoden loppuun mennessä. Yhtiöt arvioivat, että onnistuessaan rokote voisi olla saatavilla ensi vuoden toisella puolikkaalla.

AstraZenecan rokotetutkimus on jo kolmannessa vaiheessa, mutta yhtiö joutui viime viikolla keskeyttämään koronarokotteen testit hetkeksi, kun yksi koehenkilöistä sairastui selittämättömästi. Yhtiö sai kuitenkin viime viikonloppuna Britannian viranomaisilta luvan jatkaa testejä.

EU:n ennakko-ostosopimuksissa komissio rahoittaa etumaksun, mutta varsinaiset ostokulut jäävät jäsenmaiden vastuulle. Jäsenmailla on myös mahdollisuus lahjoittaa varattuja rokoteannoksia keski- tai alhaisen tulotason maihin.

Suomi on mukana EU:n yhteishankinnoissa koronavirusrokotteen saamiseksi.

Lue lisää

Koronavirustilanteesta nousi vakavaa huolta EU-huippukokouksessa – Marin kehotti pitämään kynnyksen fyysisiin kokouksiin riittävän korkealla

EU-komission puheenjohtaja joutui lähtemään huippukokouksesta korona-altistuksen vuoksi – kokouksessa punnitaan Britannia-kauppaneuvottelujen tilaa

EU:n syytä kavahtaa Amazonasin lihaa

Komission ehdotus pysyy: EU:n elpymisvälineen koko tai lainojen ja avustusten suhde ei muuttunut huippukokouksen alla