MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Politiikka

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"

Marttilan mielestä MTK:lla on hallitusta kovempi kunnianhimo maatalouden ympäristöinvestointeihin.
Kari Salonen
MTK:n Juha Marttilan miettii, miksi hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät avanneet EU:n elvytyspaketin linjauksia tarkemmin. Paketista on odotettu tukea biokaasuinvestoinneille.

MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mielestä hallituksen viesti budjettiriihen keskusteluissa vahvan kasvupotentiaalin metsäalalle oli kevyt.

"Tälläkään kertaa sanaa biotalous ei mainita missään. Ei yhdessäkään tiedotustilaisuuden puheenvuorossa tai asiakirjoissa. Se ei ollut tälle hallitukselle ensimmäinen kerta. Se alkaa jo häiritsemään ja huolestuttamaan."

Esimerkiksi kaikkein tärkein kysymys raaka-aineiden käytöstä jäi vastausta vaille.

"Saadaanko metsävaroja käyttää ja miten metsien kasvua edistetään? Tästä hallitus ei vahvaa viestiä halunnut antaa", Marttila sanoo.

Viestien merkitys korostui näissä budjettineuvotteluissa, sillä riihessä linjattiin monesta asiasta ensi vuoden budjettia pidemmälle. Moni asia myös jäi auki jatkovalmisteluun.

Yksi sellainen on EU:n elvytyspaketti, joka on pohjana Suomen kestävän kasvun ohjelmalle, joka tuo 0,9–1,2 miljardia euroa vihreän siirtymän tukemiseen.

Aikajänne on useampi vuosi.

Yksityiskohdista päätetään myöhemmin, ja koko paketti voi olla valmis huhtikuussa. Nyt piti päättää yleislinjoista, mutta hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät niitä avanneet.

"Kun hallitus ei tätä tarkemmin kyennyt linjauksia kertomaan, niin onko siellä rajusti eri näkemyksiä. Melkein tärkeämpää nyt on se, mitä ei ole sanottu. On huolestuttavaa, että ohjelmia ei ole avattu enempää", Marttila pohtii.

Hallitus teki poliittisen linjauksen 80 miljoonasta eurosta maatalouden investointeihin, jotka vähentävät ilmastopäästöjä ja lisäävät hiilinieluja.

Se ei ole uutta rahaa, vaan tavoite on kohdentaa rahaa EU:n ohjelmista seitsemän vuoden rahoituskauden aikana.

Marttilasta se oli yksi esimerkki kunnianhimottomuudesta.

"Jo nykyisellään ilmastoinvestointeihin käytetään rahaa lähestulkoon sen verran. Ja tulevaisuudessa tullaan käyttämään huomattavasti enemmän. Meidän kunnianhimo on kovempi kuin hallituksen", Marttila sanoo.

Lue myös:

Marin: "budjetti on elvyttävä" – lämmityksen veronkiristys koskee miljoonia suomalaisia

Turveveroon budjetissa sadan prosentin nousu, öljyn vero kiristyy runsaat 10 prosenttia – turpeen veroetu säilyy silti

Jari Leppä tyytyväinen budjettiriihen tuloksiin – Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysin kaikille tuotonsaajille

Lue lisää

Ilari Satkan viestijuoksujoukkue yllätti kaikki Suomen mestaruudella vuonna 1952 – luokkansa paras lopetti koulunkäynnin viljelyn vuoksi jo 14-vuotiaana

Juha Marttila ennakoi uutta EU:n jättimäistä koronatukipakettia – "Suomi rikastuisi miljardeilla euroilla metsien kestävää käyttöä lisäämällä"

MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola: "Osa omista päättäjistämme toimii vastoin Suomen ja kestävän kehityksen etuja"

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä maatalouden sähköveron alennukseen