Politiikka

"Patriarkaalisten normien vuoksi tyttöjen harteilla on valtaosa palkattomasta kotityöstä" – korona uhkaa naisten koulutusta, mielenterveyttä ja kehorauhaa

Joissakin köyhimmissä maissa tytöt ovat Albrectsenin mukaan vaarassa menettää yli puolet koulutuksestaan.
Kyselyssä oli mukana 15–24-vuotiaita tyttöjä ja naisia. LEHTIKUVA / AFP

Koronapandemia on vaikuttanut miltei jokaisen tytön elämään, ilmenee lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin laajasta selvityksestä.

Siinä oli mukana yhteensä yli 7   tyttöä ja nuorta naista 14 maasta.

95 prosenttia vastaajista sanoo pandemian ja siitä johtuvien rajoitusten vaikuttaneen elämäänsä. Puolelle vastaajista muutokset ovat olleet suuria.

Valtaosa kokee selkeää ahdistusta pandemian vuoksi. Moni pelkää perheensä hyvinvoinnin tai oman terveytensä puolesta, neljännes on huolissaan perheensä toimeentulosta.

62 prosenttia kokee vaikeaksi sen, ettei voi käydä koulussa tai yliopistossa, ja reippaasti yli puolet kärsii siitä, ettei voi poistua normaalisti kotoaan. Raskasta on myös se, että kanssakäyminen ystävien kanssa on vaikeutunut.

Planin mukaan pandemian vaikutukset ovat erityisen vakavia matalan tulotason maissa. Monen koulunkäynti voi esimerkiksi tyssätä kokonaan, varoittaa Plan Internationalin toimitusjohtaja Anne-Birgitte Albrectsen.

Hän vaatii hallituksia ottamaan huomioon, että terveyteen liittyvät hätätilat vaikuttavat eri ihmisryhmiin eri tavoin.

"Tyttöjen osalta kotona pysymisen riskit ovat koholla. Se vaikuttaa heidän mielenterveyteensä ja saattaa heidät alttiiksi kotiväkivallalle", Albrectsen varoittaa tiedotteessa.

"Patriarkaalisten normien vuoksi tyttöjen harteilla on valtaosa palkattomasta kotityöstä, ja siksi heitä uhkaa koulupudokkuus."

Joissakin köyhimmissä maissa tytöt ovat Albrectsenin mukaan vaarassa menettää yli puolet koulutuksestaan.

Kyselyssä oli mukana 15–24-vuotiaita tyttöjä ja naisia. He ovat Australiasta, Brasiliasta, Ecuadorista, Egyptistä, Etiopiasta, Ghanasta, Intiasta, Mosambikista, Nicaraguasta, Espanjasta, Yhdysvalloista, Ranskasta, Vietnamista ja Sambiasta.

Lue lisää

Täydellistä sotea on mahdoton tehdä

Tasa-arvo ei vielä toteudu teattereissa: ohjaajista ja käsikirjoittajista selkeästi suurin osa miehiä

Ikäsyrjintä oikaistava

Monikuntalaisuus on nyt megatrendi