Politiikka

Kokoomuksen Autto vaatii hallitukselta turvaa talvimatkailuun: Hiihtolomien porrastus, tukea safariyrittäjille, muutoksia verotukseen

Turkistarhauksen kielto ei ole menossa läpi kokoomuksen puoluevaltuustossa lauantaina.
Tuomas Stöckel
"Hiihtolomat pitäisi ainakin porrastaa, jotta tulisi mahdollisuus matkustaa edes kotimaassa ilman, että kohteet ruuhkautuvat", Heikki Autto vaatii.

Lappilainen kansanedustaja Heikki Autto on kokoomuksen puoluevaltuuston uusi puheenjohtaja. Hän pitää Lapin matkailun tilannetta dramaattisena viitaten esimerkiksi safariyrittäjien ahdinkoon, minkä vuoksi koiria voidaan joutua lopettamaan.

Autto kuvaa hallituksen toimintaa jälkijättöiseksi, kun yritysten toimintaedellytyksiin tulisi pandemian pitkittyessä kyetä reagoida etupainotteisesti.

"Lapin matkailulla ei ole vaikutusta vain paikallisesti, vaan se vaikuttaa suoraan satoihin työpaikkoihin myös pääkaupunkiseudulla, jos Finnair ei lennä talvikaudella turisteja Lappiin."

Lisäksi Autto muistuttaa, että matkailuyritysten vaikutukset kertautuvat taloudessa suoraan etenkin kuljetusalaan ja kauppaan.

"Ostovoiman menetys on aivan valtava. Lapin liitto, yrittäjät, kauppakamari ja muut toimijat – kaikilla on vahva vetoomus siihen, että mahdollistetaan kansainvälistä matkailua niin, että tästä päästään yli."

Autto listaa useita tekijöitä, joiden vuoksi pandemian jälkeen Suomen ja Lapin suosio on entistä suurempi etenkin eurooppalaisten matkailijoiden keskuudessa.

Lappilaiset matkailuyrittäjät pelkäävät perjantain painetussa MT:ssä, että koronarajoitusten vuoksi Pohjois-Ruotsi kerää vähätkin tämän talven matkailijat ja hyötyy myös jatkossa talouden elpyessä sen vuoksi turistivirroista.

Heikki Autto perää hallitukselta etupainoitteisempaa toimintaa, jolla turvataan kotimaan matkailun jatkuminen.

"Hiihtolomat pitäisi ainakin porrastaa, jotta tulisi mahdollisuus matkustaa edes kotimaassa ilman, että kohteet ruuhkautuvat."

Tärkeitä toimia olisivat kokoomuksen näkökulmasta myös yritysten edustuskulujen verovähennyskohteiden väljentäminen. Se tukisi ohjelma- ja ravintolapalveluiden käyttöä.

Kolmas olisi arvonlisäverokantojen laskeminen joko väliaikaisesti tai peräti pysyvästi. "Se olisi signaali, joka rohkaisee matkailuyrittäjiä selviytymään ja myös investoimaan niin, että ala on jatkossa kilpailukykyinen."

Husky-yrittäjät ovat esimerkki siitä, että myös ihan kohdennettu tuki olisi nopeasti tarpeen, hän lisää.

Lauantaina kokoontuvaa kokoomuksen puoluevaltuustoa työllistää jäsenistön tekemät 54 aloitetta. Ne siirtyivät syyskuun alussa pidetyltä puoluekokoukselta.

Heikki Autton mukaan aloitteita on laidasta laitaan eri sektoreille.

Kokoomuksen opiskelijaliitto on ehdottanut turkistarhauksen kieltämistä määräajalla ja toimia pölyttäjien pelastamiseksi ruuantuotannossa.

"Puoluehallitus toteaa, että turkiselinkeino voi jatkua. Itse tulkitsen puoluehallituksen kantaa niin, että kokoomus on ilman muuta eläinten hyvinvoinnin puolesta mutta emme ole mitään yksittäistä elinkeinoa vastaan", Autto ruotii.

Sen sijaan opiskelijoiden huoli pölyttäjistä on menemässä läpi.

Tärkeä aloite on myös kilpailukyvystä huolestuneen Kotkan paikallisjärjestön esitys poistaa määräaikaisesti väylämaksut vientiteollisuudelta.

"Teollisen pohjan mureneminen, mikä on nyt käynnissä, kun tehtaita ollaan sulkemassa, on erittäin huolestuttavaa. Yritykset eivät näe, että Suomeen kannattaa investoida. Niin meidän kuin kaikkien puolueiden pitäisi nyt kyetä antamaan tähän vastauksia", Autto toteaa.

Hän katsoo hallituksen suhtautuvan tilanteeseen yliolkaisesti, kun se ei ole esittänyt toimia vastineeksi kokoomuksen ehdotuksille siitä, kuinka voitaisiin synnyttää 100 000 uutta työpaikkaa.

"Pandemian vuoksi työllisyyden merkitys vain korostuu. Silti hallitus vain lykkää asiaan tarttumista."

Puoluevaltuusto valittiin syyskuun ensimmäisen viikonlopun puoluekokouksessa. Heikki Autto on tietojensa mukaan sen ensimmäinen lappilainen puheenjohtaja.

Valtuusto puolestaan valitsee puoluesihteerin toimikaudekseen kahdeksi vuodeksi. Kristiina Kokolle ei ole tiedossa haastajia, vaikka sääntöjen mukaan esityksiä siis voidaan periaatteessa tehdä huomisen kokouksen alkuun asti.

Kokoomuksen puoluevaltuustossa on 60 jäsentä eri puolilta maata. Valtuusto pitää ensimmäisen kokouksensa lauantaina Helsingissä.

Lue myös:

"Lehdet huutaa, että huskyt heitetään joukolla monttuun ja se on Sanna Marinin syytä" – Serti lahjoittaa rekikoirille 15 000 kiloa ruokaa, yrittäjiä voi tukea ajeluilla ja kummikoirilla

Matkailuala odottaa loppuvuotta synkkänä – ohjelmapalveluyrityksistä melkein kaikki ennakoivat menettävänsä liki kaiken

Lue lisää

Turkistarhauskielto etenee maailman suurimpiin kuuluvassa turkistuottajamaassa – Puolan senaatti hyväksyi uuden eläinsuojelulakiluonnoksen

MaRan kysely: Lähes 30 prosenttia pohjoisen hotelleista ja kylpylöistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla ensi keväänä

Tornion rajatarkastukset työllistivät rajavartiolaitoksen väkeä useilta paikkakunnilta – "kulttuurien kohtaamisiltakaan ei ole voitu välttyä"

Lintilä: Uudet tiedot koronasta ja testaamisesta antavat aihetta tarkentaa tulkintoja matkailun tilanteesta "hyvinkin nopeasti"