Politiikka

Liittovaltion tuomari jäädytti Trumpin hallinnon Tiktok-latauskiellon Yhdysvalloissa

Presidentti Donald Trumpin hallinto halusi kieltää sovelluksen latauksen Applen ja Googlen sovelluskaupoista maanantaista lähtien
LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvallat on väittänyt Kiinan käyttävän Tiktok-sovellusta vakoiluun.

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari jäädytti myöhään sunnuntai-iltana presidentti Donald Trumpin Tiktok-latauskiellon. Tuomari Carl Nichols päätti asiasta vain muutamia tunteja ennen kuin poliittisesti latautuneen kiellon oli määrä astua voimaan.

Nichols antoi väliaikaisen määräyksen Tiktokin pyynnöstä. Päätös oli sinetöity, eikä ratkaisun syytä julkistettu tuomioistuimen yksisivuisessa määräyksessä.

Trumpin hallinnon mielestä kiinalaisomisteinen videonjakosovellus on uhka kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvallat on väittänyt Kiinan käyttävän sovellusta vakoiluun.

Trumpin hallinto halusi kieltää sovelluksen latauksen Applen ja Googlen sovelluskaupoista maanantaista lähtien. Sovelluksen käyttö on kuitenkin sallittu marraskuun 12. päivään saakka. Tuomari kumosi Tiktokin pyynnön jäädyttää marraskuinen kielto.

Nichols kuuli sunnuntaina harvinaisessa puhelinkuulemisessa kiistan osapuolten perusteluja kiellon seurauksista muun muassa sananvapaudelle ja kansalliselle turvallisuudelle.

Tiktokin lakimies John Hall sanoi kiellon olevan "rankaiseva" ja sulkevan kymmenien miljoonien yhdysvaltalaisten käyttämän julkisen foorumin.

Sovelluksen lakimiehet kuvailivat kieltoa muun muassa mielivaltaiseksi ennen kuulemista jätetyssä kirjallisessa muistiossa. Lisäksi kielto torpedoisi heidän mukaansa tietoturvaa, sillä se estäisi noin sataa miljoonaa yhdysvaltalaista saamasta päivityksiä.

Tiktokin mukaan kielto olisi myös tarpeeton, sillä yhtiön Yhdysvaltain toimintojen uudelleenjärjestelystä on jo käynnissä neuvotteluja.

Hallinnon lakimiehet taas väittivät, että presidentillä on oikeus tehdä toimia kansalliseen turvallisuuteen liittyen. He sanoivat kiellon olevan tarpeen, koska Tiktokilla on linkkejä Kiinan hallintoon sovelluksen omistavan kiinalaisyhtiö Bytedancen kautta.

Hallinnon muistion mukaan Bytedance on Kiinan kommunistisen puolueen "äänitorvi". Muistiossa sanottiin yhtiön olevan sitoutunut edistämään puolueen agendaa ja viestintää.

Lue lisää

EU:n maatalousneuvotteluista ennustetaan haastavia, muttei mahdottomia – ministeri Leppä: "Vihreä arkkitehtuuri on se hankalin asia"

"Ensimmäistä kertaa miessukupolveen joku Valkoisessa talossa kuuntelee farmaria" – viljelijöiltä tulossa äänivyöry Trumpille, MT:n avustaja ennustaa

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan näissä vaa´ankieliosavaltioissa

MT selvitti: Maaseutukunnista tuli muuttovoittajia – ihmiset haluavat pois kaupunkien keskustasta