Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Politiikka

"Esson pöydässä tulimme loppupäätökseen, että meidän puoltamme ei pidä enää kukaan" – lukija kertoo, miten maaseutua kuritetaan

"Maaseudun yrittäjyyttä ollaan ajamassa alas. En haluaisi olla tällä hetkellä turve- tai turkistuottajan housuissa."
Kari Salonen
"Suomessa ei ole tehty kokonaisvaltaista selvitystä siitä, mitä maaseudun alasajo aiheuttaa ja mitä se maksaa."

Viimeisen vuosikymmenen aikana suurien asutuskeskusten ulkopuolella asuvia kansalaisia ja yrittäjiä on kuritettu kovalla kädellä. Asumisemme, liikkumisemme ja yrittämisemme mahdollisuuksia on kavennettu monella tavalla.

Ottakaamme muutamia esimerkkejä.

Maataloustuotannon kannat­tavuutta näykkivät monet pedot. Teollisuus ja kauppa ovat lähteneet halpuuttamisen kierteeseen, josta eniten on kärsinyt tuottaja. Energian hintaa nostatetaan ilmaston­muutoksen vedoten, ja tuottajilta vaadittavat ympäristönsuojelun kustannukset kasvavat koko ajan. Rehujen ja lannoitteiden hinnat nousevat.

Samaan aikaan kurjistumisen kiukaalle löylyä heittävät kaiken maailman ajatuspajat vaatimalla maatalouden tukien poistamista. Saahan heidän mielestään elintarvikkeet halvemmalla ulkomailta. Olemmepa nähneet senkin, että teollisuutta ja kauppaa arvostelleita tuottajia asetetaan boikottiin.

Muutakin maaseudun yrittäjyyttä ollaan ajamassa alas. En haluaisi olla tällä hetkellä turve- tai turkistuottajan housuissa. Onhan heistä viime aikoina tehty syyllisiä kaikkeen pahaan.

Viime vuosina on myös uhrattu lukuisia maaseudun kuljetus- ja taksiyrittäjiä kilpailutusten moolokin kitaan. Typerät liikenneyrittäjiin kohdistuneet sääntelyn kahleet murtaneet lakiuudistukset ovat vieneet elinmahdollisuudet oman paikkakunnan yrittäjiltä. Se vähäinenkin joukko- ja taksiliikenne on kadonnut kokonaan.

Tällä hetkellä kunnat ja kuntayhtymät antavat raippaa paikallisille jätehuoltoyrittäjille, ja tilalle olemme saaneet kansainvälisiä suuryrityksiä, jotka maksavat veronsa ties minne. Päättäjille on vain tärkeintä halvin mahdollinen hinta. Viis paikallisista seurauksista.

Mitkä tahot meitä maalla asuvia sitten haluavat kurittaa?

Onko se taho liikenne- ja viestintäministeriön korkein virkamies, jonka mielestä asiointi- tai työmatkojaan ajavan maaseudun asukkaan kuuluukin maksaa kovempi hinta polttoaineestaan, vaikka sama virkamies on voimakkaasti edistänyt joukko- ja taksiliikenteen alasajoa maaseudulla?

Vai onko se kilpailu- ja kuluttajaviranomainen, joka haukkana valvoo, että kilpailulakeja noudatetaan kirjaimellisesti paikallisista seurauksista välittämättä? Vai onko se kaikkien elämän alojen ehdoton auktoriteetti, ajatuspajan johtaja, jonka mielestä kaikki maatalouden tuki on täysin turhaa?

Vai oletko se sittenkin sinä, joka liikut yli 60-prosenttisesti verovaroin tuetulla joukkoliikenteellä ja luotat elintarvikkeiden halpaan saatavuuteen kaupasta mahdollisista kriiseistä huolimatta ja siihen, että energiaa on aina saatavilla töpselistä?

Suomessa ei ole tehty kokonaisvaltaista selvitystä siitä, mitä maaseudun alasajo aiheuttaa ja mitä se maksaa. Alasajoa tulevaisuudessa vauhdittavat maaseudulta poistuva terveydenhoito, koulutus ja palvelut. Eduskunta säätää koko ajan uusia yksittäisiä lakeja, jotka edistävät elämän kuihtumista maalla.

Esson pöydässä olemme tulleet siihen loppupäätökseen, että meidän puoltamme ei pidä enää kukaan. Keskustakin on jo suurimmaksi osaksi mandaattinsa menettänyt luovimalla tahdottomana hallituksessa. Saapa nähdä ketä äänestämme seuraavissa vaaleissa.

Jarmo Juhani Aalto

entinen maaseudun taksiyrittäjä

Vihti

MT:n kaikki mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Jäinen mäki keskeytti koulumatkoja Hausjärvellä, ajankohtaan nähden poikkeuksellisen liukasta

Vanhuksille mahdollisuus itsenäiseen liikkumiseen

Monipaikkaisuuteen uskova citymaalainen valittiin Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtajaksi

Helsinki ei tarjoa enää lihaa, mutta ei myöskään edellytä kotimaisuutta kasviksissa – juuston tarjoilu voi jatkua edelleen