Politiikka

Ravintoloiden aukioloa rajataan koko maassa – torstaina ratkeaa, joutuvatko jotkut alueet entistä tiukempaan aukioloon

Hallitus valmistelee lisäpaketin yritystuille, joilla kompensoidaan koronatilanteesta johtuvia kustannuksia. Se on aiempaa kattavampi, jotta erityisesti pk-yritykset ja yksin yrittävät pääsisivät sen piiriin.
Jarkko Sirkiä
Ravintoloiden aukioloa rajataan ensi viikon torstaista alkaen. Alkoholin anniskelu päättyy puoliltaöin, ellei joissain maakunnissa jouduta sitäkin tiukempaan aikarajaan. Tämä opiskelijaravintolan kuva on ajalta ennen koronan tuomia väljempiä tilamääräyksiä.

Hallitus päätti odotetusti tiukentaa ravintoloiden aukioloa. Rajoitukset astuvat voimaan viikon kuluttua 8. lokakuuta. Mikäli tänä torstaina terveysviranomaisten arvio osoittaa joidenkin alueiden siirtyneen koronaepidemiassa niin sanottuun kiihtymisvaiheeseen, aukioloa saatetaan joutua rajoittamaan vieläkin tiukemmin.

Lisäksi hallitus alkaa myös valmistella jatkoa yritystuille, jollaisia maksettiin elokuun loppuun asti. Ne saataneen maksatukseen kuitenkin vasta marraskuussa, sillä tukien kriteerit käydään läpi. Lisäksi tarvitaan eduskunnalta päätös toisesta lisätalousarviosta, jolla tukiin saadaan rahoitus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vetosi tiistai-illan tiedotustilaisuudessa suomalaisiin, että korona uusi leviäminen otetaan vakavasti.

"Jokaisen panos on tärkeä. Nyt on tuudittautumisen aika ohi", hän sanoi.

"Tarpeettomia lähikontakteja tulee välttää ja hyvää hygieniaa ja maskisuositusta noudattaa siellä, missä etäisyyksiä ei voi muutoin pitää. Sairaana ei luonnollisestikaan pidä lähteä mihinkään", hän sanoi.

"Meidän jokaisen on nyt vältettävä tarpeettomia kontakteja. Joka menon kohdalla on kysyttävä, onko se tarpeen", hän vastasi, kun MT:n uutispäällikkö Stina Haaso kysyi ohjeista pian syyslomia viettäville perheille.

Kiurun mukaan hallitus on varautunut asteittain tiukentamaan ohjeita, jos tautia ei saada nyt hidastumaan vaan se jatkaa viime viikkojen kiihtyvää leviämistä.

Nyt ovat voimassa maskisuosituksen lisäksi suositus etätyöstä.

Seuraavina hän luetteli ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemisen, poikkeusjärjestelyt opetuksessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sen jälkeen listalla ovat matkustuksen rajoittaminen sekä yleisötilaisuuksien ja kokoontumisten rajoittaminen.

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi hallituksen päätyneen jatkamaan kesällä maksettua yritystukea. Se laajennetaan toimialoista riippumattomaksi.

"Olemme saaneet palautetta, että tietyt alat eivät olleet mukana. Nyt mukaan pyritään samaan ainakin matkailun jotkut osat, ravintolapuoli sekä tapahtumien järjestäminen", hän perusteli.

Hän mainitsi tuen kohteena myös pk- ja mikroyrityksiä kuten esiintyvät taiteilijat, jotka ovat kärsineet koronatilanteesta tuntuvasti.

Valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö valmistelevat yritystuesta paketin kesän tuesta saatujen palautteiden perusteella.

"Kun budjetoidusta tuesta jäi verraten paljon käyttämättä ensimmäisellä kierroksella, nyt on tarkoitus saada tuesta mahdollisimman yleiskattava. Tarkastelemme myös niitä kustannuseriä, joita siihen luetaan mukaan."

Valmistelu vie Lintilän arvion mukaan marraskuun lopulle, ja tuet saadaan toivon mukaan myös maksatukseen marraskuun aikana Valtionkonttorin kautta. Eduskunnalta tarvitaan sitä ennen lisätalousarvio ja lisää varoja käyttötarkoitukseen.

"Tällä ei voida kompensoida tulonmenetyksiä, vaan sillä kompensoidaan kuluja. Ainoa, mikä todella auttaa, on, että saamme nujerrettua viruksen", myös Lintilä painotti.

Jo tänä torstaina THL sekä sairaanhoitopiirien asiantuntijat tekevät alueittain arvioinnin siitä, mihin tartuntatilanne on menossa. Krista Kiurun mukaan sen perusteella katsotaan, onko joillain alueilla tarve ottaa ravintoloita koskien tiukin vaihe käyttöön.

Tämä on ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella lähellä, sillä tartunnat ovat THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan jo kiihtymisvaiheessa.

Salminen vetosikin alueisiin päättäjiin, jotta huono kehitys saataisiin katkaistua tekemällä päättäväisiä ja nopeita toimia.

Ministeri Kiuru muistutti tässä Kainuun antavan hyvää esimerkkiä, kuinka taudin ilmaantuvuus saatiin taittumaan kiihtymisvaiheesta. "Nyt tartuntatilanne on maan alhaisimpia", hän kiitti.

Ravintoloita koskevat rajoitukset

 • Yleiset hygieniamääräykset pysyvät nykyisellään:
 • Ravintolan pitää ilmoittaa, että ravintolaan ei saa tulla, jos on koronaan viittaavia oireita.
 • Asiakaspaikat tulee sijoittaa riittävän etäälle toisistaan.
 • Pintojen ja tilojen puhdistaminen huolehditaan ja asiakkailla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen.
 • Ravitsemusliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka.
 • Uusina astuvat torstaina 8.10. voimaan:
 • Ravitsemusliikkeen saa avata kello 4 ja on suljettava viimeistään kello 1.
 • Alkoholin anniskelun voi aloittaa kello 9 ja se loppuu viimeistään kello 24.
 • Jos jossain maakunnassa epidemia kiihtyy terveysviranomaisten arvion mukaan, siirrytään tiukempiin rajoituksiin:
 • Liikkeet on suljettava viimeistään klo 23 ja anniskelu päättyy klo 22.
 • Sisätilassa saa oleskella enintään puolet suurimmasta asiakasmäärästä.
 • Arvio epidemian kiihtymisvaiheesta tehdään alueittain viikoittain ja rajoituksista päätetään kahden viikon välein.

Lue lisää

Perustuslakivaliokunnalta tiukka lausunto ravintoloiden rajoituksista – sote-valiokunnan pohdittava, voiko rajoitukset tehdä ravintolatyypeittäin

Näitä uusia rajoituksia hallitus suosittaa koronan takia – katso suora lähetys klo 13:30

Krista Kiuru sai eduskunnan luottamuksen hallitusrintaman tuella

Kiuru: Maskisuositusta ei katsottu keväällä tarpeelliseksi – ei vastannut suoraan toimittajien kysymyksiin