Politiikka

Uutissuomalainen: Ministeri Pekosen mukaan lääkkeet eivät tule ruokakauppoihin

Lääkelain muutosehdotuksen on määrä sujuvoittaa uusien apteekkien perustamista.
Lähtökohtana on vahva sääntely, eikä esimerkiksi itsehoitolääkkeiden myynti ole vapautumassa, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen Uutissuomalaiselle. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Lääkejakelun säätelyä Suomessa ei olla purkamassa sellaisin mullistuksin, joita osa poliitikoista vielä viime hallituskaudella esitti, kertoo Uutissuomalainen.

Lääkejakelussa tapahtuu silti pienempiä muutoksia. Meneillään on selvitystöitä, joissa tarkastellaan muun muassa lääkkeiden kustannustehokkuutta, saatavuutta ja turvallisuutta.

Lähtökohtana on vahva sääntely, eikä esimerkiksi itsehoitolääkkeiden myynti ole vapautumassa, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Uutissuomalaiselle.

Akuutein lääkejakelua koskeva uudistus on joulukuussa eduskuntaan tuleva lääkelain muutosehdotus, jonka on määrä muun muassa sujuvoittaa uusien apteekkien perustamista.

Ehdotus ei ole vielä julkinen. Uutissuomalaisen tietojen mukaan sillä kuitenkin puututaan apteekkarien mahdollisuuksiin valittaa päätöksistä, joilla Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea määrää apteekkien perustamisesta. Laki siis jouduttaisi uusien apteekkien perustamista ja lisäisi alan kilpailua ainakin jonkin verran.

Lue lisää

Elinkeinoelämä ja kuluttajat kritisoivat lääkelakiin esitettyjä muutoksia – "Oikeansuuntaisia, mutta täysin riittämättömiä"

Ministeri Pekonen: Lääkekustannuksia pitää hillitä, apteekkarien voitot ovat kohtuuttomia

Influenssarokote myyty loppuun sadoissa apteekeissa – rokotetta ei ole myöskään lääketukussa

Miksi apteekkimurrot ja -ryöstöt ovat vähentyneet Suomessa? Poliisitarkastaja kertoo