Politiikka

Kokoomus pelkää, että tartuntatautilain muutokset veisivät elinkeinoelämän ja kansalaisten vapauksia liikaa

Tartuntatautilain muutosten tarkoituksena on antaa viranomaisille lisää työkaluja vastata koronakriisiin.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kokoomuksen eduskuntaryhmän pj Kai Mykkänen (vas.) ja pj Petteri Orpo saapuivat kutsuttuina hallituksen iltakouluun.

Kokoomus pitää riskinä sitä, että hallituksen kaavailemat muutokset tartuntatautilakiin voivat kaventaa kansalaisten ja elinkeinoelämän vapauksia liikaa. Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan puolue on huolissaan etenkin elinkeinovapauteen puuttumisesta.

Orpo sanoo, että ensitutustuminen hallituksen esityksiin herätti huolen siitä, että oikeuksia kavennetaan sellaisistakin toiminnoista, joista sitä ei ole tarve kaventaa. Orpo kuitenkin myöntää, että lainsäädännössä on uudistettavaa.

"Tietenkin olemme valmiita tukemaan esityksiä, jotka ovat perusteltuja ja hyvän lainsäädännön mukaisia ja tarpeellisia."

Hallitus esittelee Säätytalolla oppositiolle suunnitelmiaan tartuntatautilain muuttamisesta, jota on valmisteltu kesästä saakka. Lakiin ollaan kirjaamassa viranomaisten toimivaltuuksia, jotka vielä keväällä olivat valmiuslain aktivoinnin takana. Tartuntatautilain muutosten tarkoituksena on antaa viranomaisille lisää työkaluja vastata koronakriisiin.

Kunnat voitaisiin esimerkiksi velvoittaa ottamaan potilaita hoidettavaksi toisen kunnan alueelta. Samoin joukkoliikennevälineiden matkustajamääriä voitaisiin rajoittaa ja sulkea erilaisia tiloja kuten liikuntapaikkoja, jos se on tautitilanteen kannalta tarpeellista.

Kokoomus näkee, että Suomessa on vahva perinne sille, että kansalaisten perusvapauksiin rajulla tavalla puuttuvat toimet ovat valmiuslain takana.

"Täytyy olla hyvät perusteet sille, miksi poikkeusolojen julistaminen olisi liian vaativa toimenpide", sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen Säätytalolle mennessään.

Hänen mukaansa on syytä arvioida hyvin tarkkaan, onko oikein esimerkiksi elinkeinotoimintaa vielä voimakkaammin viedä hallituksen enemmistöpäätösten käsiin.

Hallitus katsoo, että koronaepidemia pitäisi pystyä pitämään hallinnassa normaalilainsäädännön keinoin.

"Kyllä minun mielestäni pitää lähteä siitä, että pystymme normaalilainsäädännön puitteissa epidemian pitämään hallinnassa", sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.).

Lue lisää

Ravintolat tarvitsevat räätälöityjä ratkaisuja

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

Opetusministeri Andersson: Tartuntatautilain muutokset tuovat vuorottelujärjestelmän mahdolliseksi perusopetuksessa

Hallitus esittelee oppositiolle suunnitelmiaan tartuntatautilain muuttamisesta