Politiikka

Keskustan Saarikko vaatii kohtuutta sähkönsiirtomaksuihin: "Liika on liikaa"

Annika Saarikko edellyttää sähkönsiirtoyhtiöiden tuottojen voimakasta rajoittamista. Energiateollisuus ry:n mukaan sallittu tuotto putoaa ilman poliittista ohjaustakin samalle tasolle kuin Ruotsissa.
Maija Partanen
Keskustan Annika Saarikko ei hyväksy, että ihmiset joutuvat sähkönsiirtomonopolien kohtuuttomien tuottojen ja maksukorotusten maksajiksi.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vaatii toimenpiteitä sähkönsiirtomaksuilla rahastamiseen.

"En hyväksy ihmisten kohtuutonta rahastamista sähkönsiirtomaksujen korotuksilla. Liika on liikaa", Saarikko sanoo keskustan tiedotteessa.

Hän edellyttää sallittujen maksukorotusten roimaa alentamista ja sähkönsiirtoyhtiöiden tuottojen voimakasta rajoittamista.

"Koska sähkönsiirtoyhtiöllä on alueellaan monopoli, ei ihmisellä ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa laskut. Tässä tapauksessa kotien ainut turva kohtuuttomuutta vastaan on riittävä sääntely ja valvonta."

Sähkönsiirtomaksujen korotuskatto ja maksujen muodostumisen tapa on otettava käsittelyyn, Saarikko vaatii.

"En pidä järkevänä, että sähkönsiirtobisnes päästettiin käsistä toissa vaalikaudella. Niiden päätösten laskua me suomalaiset maksamme yhä. Olen keskustellut asiasta elinkeinoministeri Lintilän kanssa, joka jakaa näkemykseni asiassa. Hänen johdollaan tullaan tekemään konkreettisia esityksiä asiassa eduskunnan syysistuntokauden aikana."

Sähköverkkoinvestointeja tehdään asiakkaita varten, muistuttaa Energiateollisuus ry tiedotteessaan.

"Sähköverkkoon on investoitu vuosittain lähes miljardi euroa. Tämän tuloksena sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi", etujärjestö huomauttaa. Sen mukaan jokaisesta asiakkaan maksamasta eurosta on palautunut 40 senttiä verkkoon investointien välityksellä.

"Ihmettelen johtopäätöksiä, joiden mukaan investointeihin olisi mennyt vain 4 prosenttia liikevaihdosta. Nyt näiden virheellisten johtopäätösten takia ollaan tekemässä ratkaisuja, jotka vaarantavat tulevat toimitusvarmuusinvestoinnit", toteaa Energiateollisuus ry:n energiaverkoista vastaava johtaja Kenneth Hänninen.

"Toimitusvarmuuden parantaminen näkyy verkkopalvelumaksuissa. Hiilineutraali tulevaisuus edellyttää merkittävää sähkön käytön lisäämistä koko yhteiskunnassa ja Suomen sääolosuhteet vahvoja verkkoja kaikkialla Suomessa", Hänninen jatkaa.

Sähköverkkoyhtiöiden suurimmaksi sallituksi tuotoksi Saarikko ehdottaa Ruotsin tasoa. "Ruotsissa se on rajoitettu noin neljään prosenttiin. Tälle tasolle pitää päästä myös Suomessa."

Energiateollisuus ry:n mukaan suurin sallittu tuotto on jo alle kuudessa prosentissa.

"Lasku jatkuu niin, että vuonna 2023 sallittu tuotto on enää 4,76 prosenttia. Sallittu tuotto on tuolloin alempi kuin koskaan aiemmin Suomessa. Sallittu tuotto siis putoaa ilman poliittista ohjausta samalle tasolle kuin Ruotsissa", etujärjestö vetoaa.

"Odotan poliitikoilta malttia. Heidän ei pitäisi puuttua itsenäisen viranomaisen toimintaan. Outoa, että maassa, jossa kansalaisten luottamus viranomaisiin on huippuluokkaa, päättäjät eivät itse näytä luottavan omaan viranomaiseensa", Hänninen ihmettelee.

Uutista täydennetty 15.10. 2020 klo 19:45 Energiateollisuus ry:n kannanotolla.

Lue myös:

Maatalouden sähkövero laskee Suomessa – "Päätös palvelee maatalouden parempaa kannattavuutta"

Energiateollisuus vastaa sähkön verkkoyhtiöiden saamaan kritiikkiin kovista hinnankorotuksista: "Sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi"

Lue lisää

Kalervo Kummola Twitterissä: "Jääkiekon MM-kisoja ei pidä viedä Minskiin"

Eihän mennä Minskiin, eihän?

Saarikko tukee jääkiekkoliittoa päätöksessä Valko-Venäjän MM-kisoista: "Valmistelussa EU-tason ministereiden kannanotto siitä, että kilpailuja ei järjestettäisi Valko-Venäjällä"

Olympiakomitean uutta puheenjohtajaa odottaa niukkuuden ajat ja karsinta – ministeri muistuttaa, ettei valtion tuki jatku loputtomasti: "Mikä on kaikkein tärkeintä?"