Politiikka

Politiikan tutkija arvioi MT:n gallupin tuloksia: Sauli Niinistö on niin suosittu, että suomalaiset haluavat lisätä presidentin valtaoikeuksia

Demokratialle ei olisi hyvä, jos presidentin kriisivalta lisääntyisi koronan kaltaisissa kriiseissä, sanoo politiikan professori Kimmo Grönlund.
Kuvat: Sanne Katainen, Matti Porre / Tasavallan presidentin kanslia
Presidentti Sauli Niinistö on ollut aktiivinen korona-aikana. Hänen viestintää on kyselyissä arvostettu korkealle.

Presidentti Sauli Niinistön suuri henkilökohtainen suosio on taustalla siinä, että lähes puolet suomalaisista kannattaa presidentin kriisivallan lisäämistä, arvioi Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.

MT:n teettämän kyselyn mukaan presidentin valtaoikeuksien lisäämistä koronan kaltaisissa kriisitilanteissa kannattaa 45 prosenttia suomalaisista, 35 prosenttia ei kannata ja 20 prosenttia ei osaa sanoa.

"Luulisin, että aika harva on eritellyt tasavallan presidenttiä instituutiona. Niinistö on ollut korona-asiassa aktiivinen ja tässä tiivistyy hänen henkilökohtainen suosionsa."

Näin siitä huolimatta, että Niinistön nimeä ei mainittu kysymyksen asettelussa.

Grönlund ei ole yllättynyt tuloksesta, mutta ei ole tutkijana siihen kovin tyytyväinen.

"En demokratian puolestapuhujana pidä hyvänä, että ajatellaan, että yhdelle henkilölle olisi keskitetty valtuuksia."

Demokratiassa päättäjiä on useita ja heidän päätöksiään kontrolloidaan. Hallituksen päätökset hyväksytään eduskunnassa, mutta presidentillä ei vastaavaa mekanismia ole.

"Demokratian ja politiikan tutkijat vierastavat yhdelle henkilölle keskittämistä, koska se on osittain riippuvaista siitä, kuka se henkilö on."

Niinistö on ollut aktiivinen keskustelija korona-aikana. Grönlund arvelee kyselyyn vastanneiden tarkoittavan presidentin päätösvallan lisäämistä, eikä vain mielipidevallan lisäämistä.

"Kysymyksen perusteella ihmiset varmasti ymmärtävät, että on kyse nimenomaan vallankäytöstä."

Grönlund muistuttaa, että korona on pieni kriisi esimerkiksi sotatilaan verrattuna. Hänen mielestään olisikin kiinnostava kysyä suomalaisilta, missä tilanteessa mielipiteet muuttuisivat.

"Jos olisi erilaisia vaihtoehtoja, kuten luonnonkatastrofit, pandemia, sotilaallinen hyökkäys tai kyberhyökkäys, olisi nähty hajontaa vastauksissa."

Niinistön toimilla koronan aikaan on vahva kansan tuki.

"Åbo Akademin nettipaneeleissa on sitä mitattu viimeksi kesällä ja niissä Marin ja Niinistö saavat eri toimijoista parhaat arvosanat."

Myös Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselyssä Niinistö arvioitiin luotettavimmaksi koronaviestijäksi. Marin oli lähes yhtä luotettava kyselyn vastaajien mielestä.

"Presidentille kuuluu mahdollisuus osallistua keskusteluun. Mutta perustuslaissa hänen sisäpoliittiset mahdollisuutensa on selkeästi rajattu. Niitä ei tavallaan enää ole", Grönlund sanoo.

Lue myös:

Lähes puolet suomalaisista lisäisi presidentin sisäpoliittista valtaa kriisitilanteissa – maalla reilusti yli puolet on vahvemman presidentin kannalla

Joka neljäs suomalainen jatkaisi Niinistön presidenttikautta poikkeuslailla – enemmistö kannattaa kahden kauden rajoitusta

Kansa luottaa vahvimmin, kun koronasta viestii Niinistö tai Marin

Lue lisää

Kuntavaalit on pidettävä huhtikuussa koronasta huolimatta – yli kaksi kolmesta ei halua siirtää

Lähes puolet suomalaisista lisäisi presidentin sisäpoliittista valtaa kriisitilanteissa – maalla reilusti yli puolet on vahvemman presidentin kannalla

Krista Kiurulle luvataan tukea hallituspuolueista – Kiurun kritisointi on kokoomukselta "turvallinen liike", sanovat asiantuntijat

Presidentin kanslia vahvistaa tiedon: Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat aseriisunnasta huomenna Helsingissä