Politiikka

Opetusministeri Andersson: Tartuntatautilain muutokset tuovat vuorottelujärjestelmän mahdolliseksi perusopetuksessa

Andersson korostaa, että hallitus ei sulje mitään keinoja pois.
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan kynnys siirtyä uudelleen etäopetukseen on korkealla. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Tartuntatautilakiin kaavaillut muutokset eivät riitä koko perusopetuksen sulkemiseen. Sen sijaan vuorottelujärjestelmään siirtyminen olisi mahdollista, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas.) Ykkösaamussa.

Hallitus on tuomassa normaalilainsäädännön puolelle tartuntatautilakiin työkaluja, joita koulutuksen järjestäjät alueellisesti pystyvät käyttämään, kun niille on koronan takia tarvetta.

"Paikallisilla viranomaisilla on mahdollisuus siirtyä myös perusopetuksen puolella tämmöiseen vuorottelujärjestelmään, jos se on välttämätöntä opetuksen turvalliseksi järjestämiseksi", Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan kynnys siirtyä uudelleen etäopetukseen on korkealla.

"Olisimme kyllä erittäin vakavassa tilanteessa. Se edellyttäisi valmiuslain käyttöä ja poikkeusolojen julistamista. Silloin puhutaan tilanteesta, jossa olisi, samalla tavalla kuin keväällä, pakko laittaa koko yhteiskunta kiinni."

Hän korostaa, että hallitus ei kuitenkaan sulje mitään keinoja pois.

"Keskeisin tavoite on, että saadaan epidemia hallintaan."

Anderssonin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) saatujen tietojen valossa näyttää siltä, että jatkotartunnat kouluissa ja oppilaitoksissa ovat erittäin harvinaisia. Altistuneiden määrä voi sen sijaan kasvaa helposti hyvin suureksi, kun kouluissa liikkuu paljon ihmisiä.

Lue lisää

Uppomunat ja pikkelöinti innostivat – Kokkikurssiin etänä kannattaa valmistautua hyvin, niin tulos saa veden kielelle

Andersson jyrähtää työnantajille: Jos vähimmäispelisääntöjä ei turvata yleissitovuudella, se pitää tehdä lailla

Suden kannanhoidollista metsästystä vaativat kunnat odottaneet turhaan vastauksia ministereiltä: "Mielellämme kävisimme keskustelun Pohjois-Pohjanmaan susitilanteesta"

Opetusministeri Saramo: Pahimmilla epidemia-alueilla etäopetuksen jatkamiseen yhä perusteita, vaikka suositus päättyy tähän viikkoon