Politiikka

Mauri Pekkarinen: "Kun Marjatta Väänänen nousi ylös ja kertoi näkemyksensä, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat"

Marjatta Väänänen menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen perjantaina Helsingissä.
Keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen pyrki luottamustoimissaan edistämään muun muassa naisten yhteiskunnallista osallistumista. LEHTIKUVA / Eveliina Mustonen

Pitkäaikainen keskustavaikuttaja, ministeri Marjatta Väänänen on kuollut 97-vuotiaana. Hän menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen perjantaina Helsingissä.

Keskustan europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen kommentoi STT:lle Väänäsen poliittista perintöä. Väänänen istui kolmessa eri hallituksessa, Kalevi Sorsan ensimmäisessä ja kolmannessa hallituksessa sekä Martti Miettusen kolmannessa hallituksessa.

"Silloin äärivasemmiston aalto oli lyönyt läpi, ja vieläkin sen jäljet näkyvät kaikessa mahdollisessa, myös kulttuurielämässä, kuvailee Pekkarinen.

"Marjatta Väänänen uskalsi johdonmukaisella, hyvin argumentoidulla, vahvalla kulttuuripoliittisella näkemyksellään nousta monia sellaisia ilmiöitä vastaan, jotka näyttivät painavan alleen paljon sitä arvokasta, jota suomalaisessa kulttuuriperinteessä oli", keskustakonkari Pekkarinen jatkaa.

Hänen mielestään Väänänen jättikin vahvan jäljen suomalaiseen kulttuurihistoriaan ja -perinteeseen. Myös Väänäsen taidot kirjoittajana saavat Pekkariselta kehuja.

Pekkarinen kertoo tavanneensa Väänäsen ensimmäisen kerran vuonna 1972, kun tämä oli ensimmäisen kerran ministerinä.

"Marjatta Väänänen oli ensinnäkin kulttuurisesti tavattoman valistunut ja tietävä. Hän tunsi historian, erityisesti kulttuurihistorian", Pekkarinen sanoo lisäten, että Väänänen oli aina tietävä myös sen päivän asioista, mitä elettiin.

Pekkarisen mukaan edesmenneen keskustavaikuttajan ei tarvinnut korottaa ääntään, mutta siitä huolimatta tätä kuunneltiin ja tämä sai paljon aikaiseksi.

"Kun Marjatta Väänänen eduskuntaryhmässä tai jossain toimielimessä nousi ylös, kertoi näkemyksensä ja argumentoi ja perusteli sen, niin kuulijat sananmukaisesti kuuntelivat."

Pekkarinen sanookin uskovansa, että monet niistäkin, jotka eivät välttämättä pitäneet Väänäsen linjaa hyvänä, silti arvostivat tätä.

Huomionarvoisena Pekkarinen pitää myös sitä, että Väänänen nähtiin lähemmäs 90-vuotiaana vielä toisinaan eduskunnan lehtereillä seuraamassa täysistuntoa.

"Hänen halunsa ja kiinnostuksensa seurata yhteiskunnan asioita oli niin suuri, että hän tuli sinne."

Pekkarinen kertoo ystävystyneensä Väänäsen kanssa vuosien varrella ja muistelevansa tätä lämmöllä.

"Hänen pojanpoikansa on minun läheinen työkaverini, minun erityisavustajani Brysselissä", europarlamentaarikko myös mainitsee.

Lue lisää: Ministeri Marjatta Väänänen on kuollut

Annika Saarikko kommentoi Marjatta Väänäsen poismenoa – "Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys"

Lue lisää

Keskusta esittää: Maksuhäiriömerkinnän pitäisi lähteä nykyisen jopa neljän vuoden sijaan pois puolen vuoden kuluttua velkojen kuittaamisesta

HS-gallup: SDP yhä suosituin puolue, keskusta nosti kannatustaan

Kokoomus haluaa keskustan paikalle

Paavo Väyrynen valittiin keskustan ruotsinkielisen piirin johtoon