Politiikka

MTK:n johtokunta painottuu Länsi-Suomeen – kolme ehdokasta pyrkii vapautuville paikoille

Kahdelle vapautuvalle paikalle pyrkivät Antero Kaappa Kankaanpäästä, Arto Laine Hattulasta ja Jukka Niittyoja Ylöjärveltä.
Rami Marjamäki, Jaana Kankaanpää, Markku Pulkkinen
MTK:n johtokuntaan pyrkivät ainakin Jukka Niittyoja Pirkanmaalta, Antero Kaappa Satakunnasta ja Arto Laine Hämeestä.

MTK:n johtokunnan jäsenet painottuvat läntiseen Suomeen.

Nykyisen johtokunnan yhdeksästä varsinaisesta jäsenestä neljä tulee entiseltä Länsi-Suomen läänin alueelta ja Itä-Suomesta vain kaksi. Marraskuussa Seinäjoella järjestettävässä valtuuskunnassa läntisen Suomen painotus voi kasvaa entisestään.

Valtuuskunnan kokous varaudutaan järjestämään tarvittaessa etänä.

Erovuorossa olevat jäsenet Pertti Hakanen Sastamalasta ja Aki Kaivola Lammilta jättävät paikkansa vuoden lopussa.

Vapautuville paikoille johtokuntaan pyrkivät ainakin Antero Kaappa Kankaanpäästä, Arto Laine Hattulasta ja Jukka Niittyoja Ylöjärveltä. Ehdokkaita kisaan voi tulla kokouksen alkuun asti.

Johtokunnan varsinaisten jäsenten lisäksi puheoikeus johtokunnan kokouksissa on MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajalla Eerikki Viljasella ja metsävaltuuskunnan puheenjohtajalla Mikko Tiirolalla.

Sonnikasvattamoa, kasvinviljelyä ja metsätaloutta yhdessä veljensä kanssa harjoittava Kaappa haluaa korostaa ilmastoasioiden tärkeyttä edunvalvonnassa.

"Olemme ainoita elinkeinoja jotka sitovat hiilidioksidia ilmasta. Elinkeinojamme tulee kohdella reilusti ja oikeudenmukaisesti. Tähän tarvitaan kuitenkin poliittista tahtoa ja taloudellisia resursseja syyllistämisen sijaan."

Kaappa toivoo MTK:n ottavan myös enemmän roolia maaseudulle suuntautuvan muuttoliikkeen puolestapuhujana.

"Maaseudun merkitys tulee kasvamaan, tämä näkyy jo monessa maassa."

Kasvinviljelytilaa ja mökkivuokrausyritystä pyörittävä Laine korostaa järjestön yhtenäisyyden merkitystä.

"Kasvinviljely- ja kotieläintilat ovat toisistaan riippuvaisia. Metsänhoitoyhdistysten mukaantulosta järjestöön on sen verran vähän aikaa, että lisää tiedottamista tarvitaan."

Tilitoimistoyrittäjänä kasvinviljelyn ohella toimiva Niittyoja haluaa painottaa talousasioita ja viljelijöiden jaksamista.

"Kannattavuuden parantaminen on tärkein asia. Siitä on kertynyt tietotaitoa pitkältä ajalta."

MTK:n luottamustoimista kaikilla kolmella on pitkä kokemus eri tasoilta.

Laine ja Niittyoja ovat omien tuottajaliittojensa puheenjohtajia, Kaappa on MTK Kankaanpään puheenjohtaja. Kaikki ovat myös metsänhoitoyhdistyksen jäseniä.

Laine on viljakauppaa tekevän Vilja Tavastia-osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja sekä Family Timber puukauppayhtiön hallituksessa. Niittyoja on Raision ja Pirkanmaan LähiTapiolan hallintoneuvostojen jäsen.

Alueellista edustavuutta ehdokkaat eivät näe ongelmana.

Laineen mielestä järjestö on alueellisesti yhtenäisempi kuin pitkiin aikoihin. Läntisen Suomen painotus heijastelee hänen mukaansa elinkeinojen alueellisen rakenteen muuttumista. Kaappa ei näe järjestössä erityistä itä–länsi-asetelmaa. Niittyoja kuitenkin toivoo, että kisaan lähtisi vielä muitakin ehdokkaita mukaan.

Sääntöjen mukaan johtokunnassa tulee olla molempien sukupuolten edustus. Tällä hetkellä pöydän ympärillä on kaksi naista.

Laineen mielestä tasa-arvo on tärkeää, mutta ei saa miesvaltaisessa järjestössä olla keskeinen tekijä luottamushenkilöitä valittaessa. Kaappa ei myöskään toivo nykyistä rajoittavampia kiintiöitä luottamuspaikkojen jaossa. Niittyojan mielestä naisia on kuitenkin liian vähän luottamustehtävissä järjestön eri tasoilla.

Lue lisää aiheesta:

Myös Aki Kaivola jättää MTK:n johtokunnan – tuottajat ja maaseutunuoret vaativat kaupalta vastuuta vaikean syksyn keskellä

Ex-kansanedustaja Pertti Hakanen jättää MTK:n johtokunnan yhdeksän vuoden jälkeen: "En ole enää käytettävissä"

Jukka Pasonen
Lue lisää

Uudet MTK:n johtokunnan jäsenet ovat Arto Laine ja Pekka Kärkäs

MTK:n johtokunnan kokoonpano pysyy entisellään — Juha Marttila jatkaa puheenjohtajana

MTK aloittaa ensi vuonna ison jäsenhankintakampanjan — järjestöuudistuksen vaatimat sääntömuutokset marraskuun valtuuskunnan pöydällä

MTK:n puheenjohtajiston vaalissa tulossa äänestys