Politiikka

Sähkönsiirtoyhtiöiden tuottoprosentti putoaa lähivuosina – Mika Lintilän mukaan 4 prosentin kieppeille 5,73 prosentista

Suurin sallittu prosentti on nyt 5,73 prosenttia ja se putoaa Energiaviraston mukaan 4,76 prosenttiin kolmen vuoden päästä.
Kimmo Haimi
Sähköjohtoja siirretään ilmasta maahan, mikä nostaa sähkön siirtohintaa osaltaan. Suurin osa noususta valuu kuitenkin verkkoyhtiöiden voittoihin ja yhtiöiden tuottoprosenttia onkin haluttu alentaa.

Sähkön siirtoa hoitavien verkkoyhtiöiden suurin sallittu tuottoprosentti putoaa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) käsityksen mukaan lähivuosina 4 prosentin kieppeille, kun se tällä hetkellä on 5,73 prosenttia.

Lintilä kertoi tiedotusvälineille sähkömarkkinalain muutoksista torstaina Helsingissä. Laki annetaan eduskuntaan lähiviikkoina.

Ministerin mukaan siirtohintojen nostot ovat olleet liian suuria, nyt niitä aiotaan hillitä ja parantaa hinnan ennustettavuutta.

"Siellähän kävi niin, että yhtiöt lähtivät yli-investoimaan, jonka perusteella ne pääsivät nostamaan hintaa. Se, että Energiavirasto pystyy jatkossa puuttumaan näihin, tulee olemaan hyvin keskeinen asia."

Energiaviraston mukaan tuottoprosentti putoaa kahden neljän vuoden jakson aikana koko ajan. Kun vuonna 2016 suurin sallittu tuotto oli 7,42 prosenttia, se alenee vuoteen 2023 mennessä 4,76 prosenttiin.

Lintilä siis lupailee tuottoprosentin putoavan Energiaviraston aiempaa suunnitelmaa alemmaksi.

"Kun laki annettu, Energiamarkkinavirasto tulee avaamaan laskentamallin."

Toimitusvarmuusvaatimuksille on tulossa kahdeksan vuoden lisäaika kolmelle neljästä verkkoyhtiöstä, mikä pienentää hinnoittelun muutosten vuotuisvaikutuksia.

Sähkön siirtohintaa ei pystytä ministerin mukaan alentamaan, mutta nousua pystytään hillitsemään.

Lue myös:

Sähkön siirtohintojen hillitsemistä vaativa kansalaisaloite kerännyt jo 20 000 nimeä

Energiateollisuus vastaa sähkön verkkoyhtiöiden saamaan kritiikkiin kovista hinnankorotuksista: "Sähkökatkojen määrä ja kesto ovat laskeneet jyrkästi"

Jukka Pasonen
Lue lisää

Sähkölaki eduskuntaan – yhtiöiden sallittu tuotto alenee 40 prosenttia

Sähkönsiirron tuottoprosentti on roimasti liian korkea – kuluttajat maksavat, Omakotiliitto ja Suomen Sähkönkäyttäjät arvostelevat

Sähkön siirtohinnat jatkavat nousuaan, vaikka sähköverkkoyhtiöiden tuotto alenee uuden lain jälkeen 20–30 prosenttia

Kaikkea sähköverkkoa ei tarvitse vetää kalliisti maahan – "Järkevästä sähkönsiirrosta saadaan miljardisäästöt"