Politiikka

Unohda suureellinen sukujoulu Belgiassa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa – entä Suomessa?

Joulu peruutettu? Ei sentään kokonaan, vaikka Euroopassa maa toisensa jälkeen sulkee taas kauppojaan sekä asettaa rajoituksia liikkumiselle ja kokoontumiseille.
Paul Ellis
Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson piti alueellisia liikkumis- ja koronarajoituksia tähän saakka toimivina, mutta enää ne eivät riitä.

Iso-Britannia siirtyy huomenna torstaina jo toistamiseen lock-downiin, ihmisten liikkumisen rajoituksiin, kokoontumiskieltoihin ja elämisen kannalta ei-välttämättömien kauppojen sulkemisiin.

Belgiassa korona eli covid-19 virustartunnat ovat levinneet niin yleisiksi, että pitääkseen yhteiskunnan ja terveyspalvelut käynnissä Belgian terveysministeri Frank Vandenbroucke varoitti jo ajoissa, että isot sukujoulut eivät tänä vuonna ole suositeltuja:

"On hyvin epätodennäköistä, että joulua juhlittaisiin isoina sukujuhlina. Toivottavasti tilanne paranee. Joulua toki vietämme, mutta toisella tavoin", Belgian terveysministeri sanoi Journal du Dimanche -lehden haastattelussa.

Belgiassa maa siirtyi tiukempiin rajoituksiin maanantaista. Koulut ovat kiinni ja oppilaat etäopetuksessa 15 marraskuuta saakka, ei-välttämättömiä kauppoja ja palveluja kuten kampaamot ja parturiliikkeet suljetaan määräajaksi. Yliopistot jatkavat etäopetuksessa ja maskien käyttö on voimassa julkisissa tiloissa.

Britanniassa korona on niin ikään leviämisvaiheessa. Iso-Britannia siirtyy huomenna torstaina jo toistamiseen lock-downiin.

Pääministeri Boris Johnson ilmoitti lauantaina antamassaan haastattelussa Britannian asettavan liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia torstaista alkaen ja ne kestävät kuukauden.

Ilman uusia rajoituksia Britanniassa voisi jo viikoissa Covid-19-pandemiaan kuolleiden määrä nousta tuhansiin päivässä. Britannian tilanteesta uutisoi EU-uutisointiin painottunut Politico-verkkomedia.

Nyt Britanniassa liikkumisrajoitukset ovat alueellisia. Uudet rajoitukset kestäisivät näin 2. joulukuuhun saakka, ellei tilanne helpotu.

Ranska, Espanja, Portugali, Itävalta, Kreikka, Saksa, Irlanti,... korona jatkaa etenemistä.

Entä Suomessa, jossa Uusimaa lähestyy testitulosten perusteella pandemian leviämisvaihetta? THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kertoi HS:n haastattelussa, että joulunvietto yhdessä koko suvun voimin ei ole tänä vuonna suositeltavaa. Kanta on kuitenkin enemmän ehdotus kuin suositus. Jokainen on vapaa tekemään valintansa.

Lue lisää

THL: Koronarokotteen saanut Suomessa runsaat 106 000 henkeä, uusia koronatartuntoja raportoitu 192

Marinin mukaan Viron rajaliikenteen rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona

Matkustajalentojen rajoitukset kolmesta maasta päättyvät maanantaina – THL suosittaa kaikilta Suomeen saapuvilta negatiivista koronatestiä

Koronavirusta tulee nyt Suomeen aiempaa enemmän ulkomailta – "Rajaturvallisuuden merkitys korostuu"