Politiikka

Hallitus esittää tuen jatkamista huippunopeiden laajakaistayhteyksien rakentamista varten — 10 000 kotitaloutta tuen piiriin

Keskustan Saarikko lupaa tulevina vuosina vielä lisää tukea laajakaistayhteyksien parantamiseen.
Jarkko Sirkiä
Suomessa nopea kiinteä laajakaistayhteys, jonka nopeus on vähintään 100 megabittiä sekunnissa, oli vuoden 2019 lopussa saatavilla 64 prosentilla kotitalouksista.

Hallitus ehdottaa, että nopean laajakaistan rakentamista tuetaan jälleen vuodesta 2021 alkaen. Hallituksen esitys liittyy valtion vuoden 2021 talousarvioon, jossa laajakaistan rakentamista varten on varattu viisi miljoonaa euroa.

Esitetyllä tuella nopeiden laajakaistayhteyksien piiriin olisi tavoitteena saada noin 10 000 uutta kotitaloutta. Hallitusohjelman mukaisesti tukea suunnattaisiin alueille, joille ei ole tulossa kaupallisesti nopeaa laajakaistaa ennen vuotta 2025. Kaupallisesti tarjolla olevat laajakaistayhteydet ja suunnitelmat niiden rakentamiseksi kartoitettaisiin ennen kuin valtiontuen haku avataan.

"Tukiohjelma kattaisi kiinteän verkon lisäksi 5G-verkon kiinteät langattomat liittymät sekä vakituisten asuntojen lisäksi kakkosasunnot", sanoo liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Keskustan puheenjohtaja, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupaa hankkeelle jatkoa osana EU:n elvytyspakettia.

"Haluan, että ihmiset saavat vapaasti valita asuinpaikkansa, alueitamme kehitetään tasapuolisesti, ja että arki on sujuvaa koko maassa. Siksi esitän, että teemme lähikuukausina mittakaavaltaan kymmeniä kertoja suurempia päätöksiä huippunopeuden laajakaistayhteyksien edistämiseksi, osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa", Saarikko sanoo.

Suomessa nopea kiinteä laajakaistayhteys, jonka nopeus on vähintään 100 megabittiä sekunnissa, oli vuoden 2019 lopussa saatavilla 64 prosentilla kotitalouksista eli lähes 1,8 miljoonalla kotitaloudella. Saatavuudessa on paljon alueellisia eroja. Vuoden 2019 lopussa vajaa miljoona kotitaloutta oli nopeiden kiinteiden viestintäyhteyksien ulottumattomissa.

Lisäksi langattomia 5G-verkkoja on tällä hetkellä jo 60 paikkakunnalla, mutta ne ovat keskittyneet erityisesti suurimpiin kaupunkeihin, liikenteen solmukohtiin ja keskeisiin turistikohteisiin.

Lue myös:

Liikenne- ja viestintäministeri Harakka liputtaa nopean laajakaistan puolesta: "Ylen tv-kanavien jakelu antenniverkossa on turvattu vuosiksi eteenpäin"

Tietoliikenneyhteys osa huoltovarmuutta

Lue lisää

Tervetuloa asumaan maaseudulle

Supon päällikkö varoitti Ylellä 5g-verkon turvallisuuden korostuvan tulevina vuosina: "On tärkeää, että verkon hallinta ei ole tahoilla, jotka pääsevät vaikuttamaan"

Tietoverkoista tarvitaan nyt oikeita päätöksiä

Katso oman kuntasi tilanne: Kymmenissä kunnissa kiinteät ja nopeat verkkoyhteydet ovat lähes olemattomat