Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Politiikka

Unkarin Orban perustelee nyt EU:n budjetin ja elpymispaketin tyrmäämistä maahanmuuttokysymyksellä

Unkari ja Puola estivät aiemmin tällä viikolla EU:n suuren rahapaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia.
Unkarin pääministeri Viktor Orban vastustaa EU:n rahankäytön sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. LEHTIKUVA / AFP

Unkarin pääministeri Viktor Orban perustelee maahanmuutolla maan päätöstä estää EU:n monivuotisen budjetin ja elpymispaketin eteneminen. Orbanin mukaan rahankäytön sitominen oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen olisi "kiristys" niitä maita kohtaan, jotka vastustavat maahanmuuttoa.

Orban väittää tiedotteessaan, että jos oikeusvaltiomekanismi tulisi käyttöön, EU-varojen käyttö voitaisiin sitoa maahanmuuton tukemiseen.

Todellisuudessa oikeusvaltiomekanismi on tarkoitettu EU-tukien väärinkäytön estämiseen. Se kytkee EU-tuet oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen eli esimerkiksi siihen, että jäsenmaan oikeuslaitoksen itsenäisyyden on oltava turvattu.

Unkari ja Puola estivät aiemmin tällä viikolla EU:n suuren rahapaketin etenemisen, koska ne vastustavat kokonaisuuteen kuuluvaa oikeusvaltiomekanismia.

Monivuotinen budjetti ja elpymispaketti on hyväksyttävä sekä jäsenmaita edustavassa neuvostossa että EU-parlamentissa, ennen kuin EU-maat voivat saada käyttöönsä ensi vuoden alussa alkavan budjettikauden uudet rahat sekä tuiki tärkeät elpymisvarat koronapandemian aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen.

Oikeusvaltiomekanismin hyväksymiseen riittää jäsenmaiden määräenemmistö, mutta budjettipäätöksiin vaaditaan yksimielisyyttä. Sen vuoksi Unkari ja Puola pystyvät estämään nyt kokonaisuuden etenemisen.

Eilisessä eurooppaministerien kokouksessa muilta 25 jäsenmaalta ei herunut ymmärrystä maakaksikon toiminnalle. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi monen jäsenmaan kiinnittäneen huomiota siihen, että oikeusvaltiomekanismissa ei pitäisi olla mitään nikoteltavaa, koska oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen on kirjattu EU:n perussopimuksiin, joihin kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Sloveniasta on kuitenkin kuulunut ymmärtävää ääntä Puolaa ja Unkaria kohtaan. Slovenian pääministeri Janez Jansa ilmoitti tukevansa Puolan ja Unkarin esittämää kritiikkiä. Jansa kuvaili kirjeessään Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille, että tietyt poliittiset ryhmät uhkaisivat käyttää mekanismia "kurittaakseen" yksittäisiä jäsenmaita.

Aiheet EU
Lue lisää

"Suomalaisen viljelijän suurin ystävä on ranskalainen poliittinen johtaja"

Lehdistön uhka ei ole Yle vaan Google ja Facebook

EU avaa rajojaan viidelletoista maalle huomisesta alkaen – Matkustaa saa Kanadaan ja Marokkoon, mutta USA ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle

Keskustan konkarivaikuttaja ruotii puolueen tilaa ja odottaa innolla uintikauden avausta – puolueen kriisissä on aika nostaa kissa pöydälle