Politiikka

Ympäristökomissaari pettyi EU:n maatalousuudistuksen etenemiseen ja vihjaili sen perumisella – maatalousministerit kummastelivat lausuntoa: "Olemme edenneet merkittäviä askeleita"

EU:n maatalousministereiden mielestä lokakuussa saavutettu sopu on hyvä pohja cap-uudistuksen jatkoneuvotteluille.
Mario Salerno
Maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski (vas.) kertoi maatalousministereille, ettei komissio aio valmistella uutta cap-esitystä. Kuvassa myös Saksan maatalousministeri Julia Klöckner.

Ympäristökomissaari Frans Timmermans kutsui EU:n yhteisen maatalouspolitiikan cap-neuvotteluita pettymykseksi. Lokakuussa valmistuneet linjaukset europarlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa eivät hänen mukaansa täytä EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) tavoitteita.

"Minun on tunnustettava rehellisesti, että olen hyvin pettynyt. Olen pettynyt siihen, että jäsenmaiden neuvosto ja Euroopan parlamentti pitävät kiinni maatalouspolitiikasta, joka ei ole kestävää", komissaari kertoi Tagesschaulle viime viikolla.

"Jos haluamme olla ilmastoneutraaleja vuoteen 2050 mennessä, monien sektorien on muututtava – myös maatalouden", hän sanoi saksalaiselle medialle.

Timmermansin toteamus tulkittiin nopeasti komission uhkaukseksi vetää vuosia neuvoteltu cap-uudistus pois valmistelusta. Vihje maatalouspolitiikan kaatamisesta tuli esiin myös komissaarin haastattelussa hollantilaisessa TV RTL Nieuws -mediassa viime viikolla.

Neuvottelut ovat nyt viimeisessä vaiheessa, ja niitä käydään Euroopan parlamentin, komission ja jäsenmaiden neuvoston välillä.

Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet komissiota aloittamaan valmistelutyön alusta, sillä uudet ilmasto- ja ympäristötavoitteet vaatisivat aiempaa vaikuttavampaa politiikkaa.

Myös Euroopan parlamentin vihreät ja vasemmisto ovat halunneet kaataa cap-uudistuksen. Niiden mielestä EU:n nykyinen, entistä kunnianhimoisempi ilmasto- ja ympäristöpolitiikka ei näy maatalousuudistuksessa tarpeeksi.

Timmermansin kommentti sai ärtyneen vastaanoton EU:n maatalousministereiltä maanantaina.

EU-neuvoston puheenjohtajamaan Saksan maatalousministeri Julia Klöckner korosti, että ministereiden kanta vastaa komission ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin. Hän piti ympäristökomissaarin toteamusta huolestuttavana, eikä nähnyt sille perusteita.

"Sekä europarlamentti että jäsenmaat ovat edenneet merkittäviä askelia cap-uudistuksessa. Haluamme kaikki korkeat suojelutavoitteet", Klöckner korosti.

Komissio julkaisi keskiviikkona arvionsa siitä, kuinka Euroopan parlamentin ja neuvoston cap-kannat peilautuvat EU-komission alkuperäiseen esitykseen vuodelta 2018.

Komission mukaan neuvoston ja parlamentin ehdotukset eivät tue kaikilta osin komission toivomaa ilmasto- ja ympäristökunnianhimoa tulevassa maatalouspolitiikassa.

"Tarvitsemme muutoksia, jotta voimme saavuttaa Pellolta pöytään -ohjelman ja monimuotoisuusstrategian tavoitteet", Timmermans kommentoi Twitterissä.

EU-maiden ministerit linjasivat lokakuussa, että suorista maataloustuista viidesosa tulisi ohjata viljelijöille vapaaehtoisiin ekojärjestelmiin. Koska Suomi tekee valtaosan ilmasto- ja ympäristötoimenpiteistä maaseudun kehittämistukien kautta, Suomi haki joustoa ekojärjestelmän pakolliseen prosenttiosuuteen.

Ministerit hyväksyivätkin lokakuussa kirjauksen, jossa ekojärjestelmän pakollinen prosenttiosuus voi olla alhaisempi, jos jäsenmaa ohjaa varoja vastaavien toimenpiteiden rahoitukseen maaseudun kehittämisen kautta.

Tuoreen raportin mukaan komissio suhtautuu kuitenkin varauksella neuvoston esittämiin joustoihin.

Jäsenmaille pakollisten eko-ohjelmien lisäksi uusi elementti tulevassa maatalousuudistuksessa on se, että viljelijöiden tulee noudattaa tiettyjä ilmasto- ja ympäristövaatimuksia tukien saannin ehtoina. Komission mielestä neuvoston ja parlamentin ehdottamat toimenpiteet eivät vastaa komission alkuperäistä kantaa.

"Neuvosto ja parlamentti ovat laskeneet vaatimuksia ja vaarantavat nyt maatalouspolitiikan kyvyn torjua ilmastonmuutosta sekä suojella ympäristöä", komissio analysoi.

Parlamentti, neuvosto ja komissio saavat neuvottelut capista maaliin vasta ensi vuoden puolella. Maatalouden cap-uudistuksen odotetaan tulevan voimaan vuonna 2023.

Lue myös:

EU-ministerit sopuun maatalouspolitiikasta: "Turvaa vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön viljelijöille" – neuvottelut jatkuvat vielä parlamentin ja komission kanssa

EU:n maatalouspolitiikasta tulossa entistä vihreämpi – europarlamentti kannattaa tukikattoa, mutta antoi vihreää valoa Suomelle tärkeille tukimuodoille

Lue lisää

Ympäristötoimet ja tuotantosidonnaiset tuet Suomen maatalousneuvottelujen kulmakivinä – uudistus on jäsenmaissa jo lähellä maalia

Uutistausta: Suomi antoi EU-kaudelleen arvosanan kahdeksan puoli, Marin nousi parrasvaloihin – Seuraavaksi maatalousuudistuksesta ottaa kopin Kroatia

Jari Leppä: EU:n metsästrategiaa vahvistettava – tukee komission uutta vihreää sopimusta

Maatalousneuvosto sai varmistuksen: EU sallii ennakkomaksut kuivuudesta kärsiville jäsenmaille