Politiikka

MMM: Kahdeksan miljoonaa euroa lisätukea harvaan asutuille alueille

Yhteensä harvaan asuttujen alueiden elinvoiman ja hyvinvoinnin kehittämiseen esitetään ensi vuodelle 12 miljoonaa euroa.
Suvi Elo
Harvaan asutut alueet kattavat yli kaksi kolmasosaa Suomen pinta-alasta.

Hallitus esittää ensi vuoden täydentävässä talousarviossaan kahdeksan miljoonan euron määrärahojen lisäystä harvaan asutuille alueille, kertoo maa- ja metsätalousministeriö.

Määrärahoilla kehitetään alueiden elinvoimaa ja hyvinvointia. Yhteensä harvaan asuttujen alueille esitetään ensi vuodelle 12 miljoonaa euroa.

Rahoitusta voidaan käyttää Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän toimintaohjelman sekä siihen sisältyvien toimenpiteiden ja kokeiluhankkeiden rahoitukseen. Tavoitteena on saada ensimmäiset kokeiluhankkeet liikkeelle alkuvuodesta 2021.

Harvaan asutut alueet kattavat yli kaksi kolmasosaa Suomen pinta-alasta. Vakituisia asukkaita niillä on vain noin viisi prosenttia väestöstä.

Ministeriön mukaan alue on kansallisesti merkittävä, sillä siellä sijaitsee valtaosa Suomen luonnon aineellisista ja aineettomista raaka-aineista. Alueella on kuitenkin runsaasti pitkistä etäisyyksistä ja harvasta asutuksesta johtuvia haasteita.

Lue myös:

Sisäministeriön raportti listaa viisi suositusta, miten parantaa turvallisuutta harvaan asutuilla alueilla – kyliin vapaaehtoisia pelastusryhmiä

EU:n budjettipäätös on piristysruiske Itä- ja Pohjois-Suomelle – "Ei ole Suomen etu, jos alueemme jää kilpailukyvyssä jalkoihin"

Lue lisää

Kyläkaupat saamassa tukea myös ensi vuonna – avustusta voisi hakea uusin ehdoin, kertoo Yle

"Korvamerkitty EU-tuki on elintärkeä 'köyhien ja kuihtumaan tuomittujen alueiden' tutkimukselle" – Itä-Suomen ammattikorkeakoulut puolustavat vahvaa EU-rahoitustaan

MMM ehdottaa maaseudun ja maatalouden alkutuotannon yrityksille 30 miljoonan euron lisätukea

MMM:n kansliapäällikkö kritisoi ministeriönsä tutkimuslaitoksen osallistumista julkiseen keskusteluun: "Aktiivisuutta tarvitaan"