Politiikka

Andersson: Työuran pituuteen perustuva irtisanomiskorvaus varteenotettava vaihtoehto

Näin vähennettäisiin Anderssonin mukaan kannusteita irtisanoa ikääntyviä työntekijöitä, joiden uudelleentyöllistyminen on muita hankalampaa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Andersson mainitsi, että Ruotsi on ikääntyvien työllisyyden mallimaa ja yksi syy tälle on käänteinen irtisanomisjärjestys.

Vasemmistoliitto pitää erittäin varteenotettavana työuran pituuteen perustuvaa irtisanomiskorvausta, sanoi puolueen puheenjohtaja Li Andersson linjapuheessaan.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa puhunut Andersson sanoo, että tällä vähennettäisiin kannusteita irtisanoa ikääntyviä työntekijöitä, joiden uudelleentyöllistyminen on muita hankalampaa.

"Samalla korvaus toisi taloudellista turvaa irtisanomistilanteisiin pitkän työuran tehneille."

Andersson kuvailee, että Ruotsi on ikääntyvien työllisyyden mallimaa ja yksi syy tälle on käänteinen irtisanomisjärjestys.

Käänteinen irtisanomisjärjestys tarkoittaa, että vahvin irtisanomissuoja on pisimpään talossa olleilla. Anderssonin mukaan malli ei sellaisenaan sovi Suomeen, mutta ikääntyvien tilannetta irtisanomistilanteessa pitää vahvistaa.

Työmarkkinajärjestöt pohtivat parhaillaan hallituksen pyynnöstä yli 55-vuotiaiden työllisyyttä edistävää kokonaisuutta, jolla on tarkoitus saavuttaa vähintään 10 000 työllisen lisäys.

"Julkisessa keskustelussa huomio on keskittynyt niin sanottuun eläkeputkeen, vaikka isossa kuvassa ikääntyvien työllisyydessä on kyse aivan muista asioista. Siitä, miten ihmiset jaksaisivat työelämässä nykyistä pidempään, miten työelämän kasvaviin osaamisvaatimuksiin vastataan ja miten ikääntyvien syrjintään puututaan", Andersson sanoo.

Hänen mukaansa ikääntyneiden syrjintä on tosiasia eikä se poistu heidän työttömyysturvaansa heikentämällä.

"Kun on lähettänyt työhakemuksen toisensa jälkeen saamatta kutsua haastatteluun, tuntuu varmasti irvokkaalta lukea päättäjien kommentteja siitä, kuinka sosiaaliturvaa leikkaamalla saadaan työllisyys nousuun", hän sanoo.

Lue lisää

Koronan toinen aalto iskee nyt päin yrityksiä – luvassa lisää lomautuksia ja irtisanomisia, EK:n kysely kertoo

Vapon turvesuot vähenevät parissa vuodessa yli kolmestasadasta alle viiteenkymmeneen – yt-neuvottelut enintään 25 henkilön irtisanomisesta

Opetusministeri Andersson: Tartuntatautilain muutokset tuovat vuorottelujärjestelmän mahdolliseksi perusopetuksessa

Oppivelvollisuuden laajentaminen eteni eduskuntaan – koskisi ensimmäisen kerran perusopetuksen ensi keväänä päättäviä nuoria eli pääosin vuonna 2005 syntyneitä