Politiikka

Lukijalta: Tajusin, että olen todella tekopyhä – käänsin tuulivoiman osalta takkini ja toivon, etten ole ainoa

"Vaikeat päätökset vaativat toisinaan vihreitä heräämisiä"; Heli Ojalehto kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.
Pekka Fali
Missä tuulivoima tuotetaan, jos ei sinun kunnassasi?

Käsi ylös kaikki jotka ostavat vihreää sähköä. Siis sitä, joka on tuotettu vesi- ja tuulivoimalla. Kyllä, minunkin käteni on ylhäällä. Nyt käsi ylös te, jotka vastustatte tuulivoiman rakentamista oman kuntanne alueelle. Juu, oli minunkin käteni ylhäällä ennen, mutta ei ole enää.

Tajusin, että olen todella tekopyhä, jos ostan sähkö­yhtiöltäni vihreää energiaa, mutta estän sen rakentamisen omaan naapurustooni. Vaikeat päätökset vaativat toisinaan vihreitä heräämisiä. Sellaisen koin eräänä päivänä kun tajusin, että vaikka kuvittelen ajattelevani vihreästi, en sitä oikeasti tee.

Tuulivoima on yksi niistä harvoista energiamuodoista, jossa tuottaminen ei saastuta vaikka mylly itsessään elin­kaarensa lopussa onkin jätettä. Kaikki sen osat ovat kuitenkin kierrätettävissä. Aurinko­voimaloistakin tulee jätettä ja maisemahaittoja samoin kuin puunpoltosta. Täysin ongelmatonta sähköntuotantokeinoa ei olekaan, joten meidän on pakko tehdä kompromisseja. Tein valinnan ja käänsin ylpeästi takkini.

Toivon että seuraavissa kuntavaaleissa näitä takinkääntäjiä on lisää. Mahdollistamme vihreän energiantuotannon omassa maassamme.

Heli Ojalehto

Nivala

Lue kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

Ympäristöministeriö myönsi vajaan miljoonan edestä tukea tuulivoimahankkeille, uusi hakukierros käynnistyy alkuvuodesta

Eihän tässä ole järkeä: Millä tuulivoimalat maksetaan, jos sähkönhinta on jopa negatiivinen silloin kun tuulee?

Uusiutuvan energian hankkeet lisääntyvät nopeasti Suomessa ja maailmalla – "Puhutaan aivan valtavista investoinneista"

Sudet huolestuttavat Sievissä: koulukyytejä säädetty susihavaintojen vuoksi, petotilannetta pohditaan neuvonpidossa tammikuussa