Politiikka

Saamelaiskäräjälain uudistuksen valmistelu käynnistyy – laki vanhentunut

Säännösten toimivuudessa on havaittu ongelmia.
Ministeriö perustelee lain uudistamista sillä, että lain säännökset ovat osittain vanhentuneita, ja säännösten toimivuudessa on havaittu ongelmia. LEHTIKUVA / Tarmo Lehtosalo

Oikeusministeriö aloittaa saamelaiskäräjälain uudistamisen asettamalla toimikunnan valmistelemaan asiaa. Ministeriö perustelee lain uudistamista sillä, että lain säännökset ovat osittain vanhentuneita, ja säännösten toimivuudessa on havaittu ongelmia.

"Olen iloinen, että saamelaiskäräjälain muutosta valmistelevan toimikunnan työ pääsee nyt käyntiin. Alkuperäiskansa saamelaisten oikeuksien turvaaminen edellyttää, että saamelaisten itsehallintoelintä koskevat säännöt ovat ajan tasalla. Nyt on korkea aika saada muutoksia aikaan", sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotteessa.

Muutostyön perustana ovat perusoikeudet ja muut perustuslain asettamat velvoitteet, Suomea sitovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistus. Taustalla on myös kansainvälisen oikeuden kehitys.

Lue lisää

Saamelaiskäräjät kantelee Tenojoen kalastussopimuksesta

Hallitus jäädytti ILO-sopimuksen

MTK:n Marttila papin kohukolumnista: "Tyrmistyttävä hyökkäys suomalaista kotieläintuotantoa ja tuottajia kohtaan"

Kokoomus avasi kuntavaalikampanjansa sloganilla: Sydän on oikealla