Politiikka

Työmarkkinajärjestöt jatkavat neuvotteluita yli 55-vuotiaiden työttömyysputken tukkimisesta

Työttömyysputken tukkiminen on keskeisin yksittäinen keino, jolla työllisyyttä voitaisiin parantaa.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Hallitus on luvannut toteuttaa kautensa aikana taloutta vahvistavat työllisyystoimet, joilla työllisyys kohentuu yhteensä 80 000 ihmisellä.

Aika on käymässä vähiin neuvotteluissa yli 55-vuotiaiden työllisyydestä. Työmarkkinalähteistä kerrotaan, että neuvottelut jatkuvat tänään eri kokoonpanoissa.

Hallitus on antanut työmarkkinajärjestöille tämän päivän loppuun asti aikaa neuvotella keinoista, joilla työuran loppupäässä olevien työllisyyttä parannetaan. Työllisyyden pitäisi hallituksen antaman toimeksiannon mukaan kohentua 10 000–12 000 ihmisellä.

Hallitus on edellyttänyt järjestöiltä tasapainoista kokonaisuutta, jolla ikäryhmän työmarkkina-asemaa, työssä jaksamista ja työllisyyttä parannettaisiin.

Viimeisen neuvottelupäivän pyörähtäessä käyntiin on avoinna yhä kysymys siitä, miten työttömyysputken tukkimista pehmennettäisiin. Työttömyysputken tukkiminen on keskeisin yksittäinen keino, jolla työllisyyttä voitaisiin parantaa.

Eläkeiän kynnyksellä työttömyysturvan lisäpäivät ovat varmistaneet vakaan tien eläkkeelle, mutta myös laskeneet kynnystä ikääntyneimpien työntekijöiden irtisanomiseen.

Tällä hetkellä vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt on oikeutettu lisäpäiviin 62-vuotiaana. Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus alkaa 61-vuotiaana. Lisäpäivärahaa voi saada 65-vuotiaaksi.

Neuvotteluissa haetaan kokonaisuutta, jossa työttömyysputken mahdollisen tukkimisen rinnalla sovittaisiin pehmeistä keinoista, joilla työntekijöiden osaamisesta ja työssä jaksamisesta huolehdittaisiin. Iso kysymys kuitenkin on, kuka toimet kustantaisi.

Heikennykset astuisivat todennäköisesti voimaan vasta siirtymäajan jälkeen, koska koronaepidemian takia tilanne työmarkkinoilla on muutenkin epävarma.

Viimeksi sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla Sanna Marin (sd.) muistutti hallituksen olevan sitoutunut päätösten tekemiseen. Päätökset tehdään tarvittaessa joulukuussa.

Vaikea pala ammattiliitoille

Vaikka ratkaisu työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa tänään syntyisi, se vaatii vielä hyväksynnän järjestöjen hallinnoista. Palkansaajapuolella hallintoja on kutsuttu koolle heti tiistaiksi.

Jo etukäteen tiedetään, että ammattiliittojohtajien voi olla vaikeaa hyväksyä merkittäviä heikennyksiä, minkä takia osa jäsenliitoista voi kutsua lisäksi koolle omia hallintojaan.

Työllisyysratkaisun riittävyyden arviointi jää hallitukselle, joka nojaa valtiovarainministeriön laskelmiin. Ministeriön laskentaosaston kerrotaan antaneen neuvottelijoille taustatukea jo matkan varrella.

Hallitus on luvannut toteuttaa kautensa aikana taloutta vahvistavat työllisyystoimet, joilla työllisyys kohentuu yhteensä 80 000 ihmisellä.

Lue lisää

Metsäteollisuus ry vakuuttaa edunvalvonnan jatkuvan työelämässä, vaikka etujärjestö irtautuu palkkaneuvotteluista

Amnesty: Amazonin työntekijöitä estetty järjestäytymästä, yhtiö kiistää syytökset

Työmarkkinajärjestöt etsivät kuumeisesti ratkaisua eläkeputken kohtalosta ja muista työllisyyskeinoista – määräaika häämöttää jo reilun viikon päässä

Hallituksella kova paine kajota työttömyysputkeen – rinnalle kaavaillaan pakettia ikääntyneiden tukemiseksi