Politiikka

Ratkaisua eläkeputkesta ei syntynyt – työmarkkinajärjestöjen neuvottelut päättyivät

Työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvotteluiden kariuduttua pallo siirtyy maan hallitukselle.
Sanne Katainen
Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää niin sanottujen eläkeputkineuvottelujen kaatumista valitettavana.

Työmarkkinajärjestöjen työllisyysneuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina maanantaina. Asiasta kertoivat esimerkiksi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies Twitterissä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää niin sanottujen eläkeputkineuvottelujen kaatumista valitettavana. Tavoitteena oli nostaa työllisyysastetta ja parantaa julkista taloutta.

"Tutkimustieto kertoo, että eläkeputken lopettamisella olisi ollut ikääntyneiden työllisyyttä merkittävästi parantava vaikutus. Lisäksi ikääntyneiden työntekijöiden työmarkkina-asemaa olisi parannettu. EK:n näkökulmasta yrityksille yritettiin sälyttää kohtuuttomia rasitteita", Häkämies toteaa tiedotteessa.

Työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvotteluiden kariuduttua pallo siirtyy maan hallitukselle.

Palkansaajakeskusjärjestöt lähettivät maanantai-iltana yhteisen tiedotteen. SAK:lla, STTK:lla ja Akavalla oli rakentavia ehdotuksia, jotka olisivat täyttäneet hallituksen toimeksiannon kaikilta osin.

"Tärkein kokonaisuus liittyy työttömien lisäpäiväratkaisuun ja muutosturvan parantamiseen. Irtisanottujen työllistymistä nopeutettaisiin lisäämällä koulutusta, pidentämällä työllistymisvapaata ja nopeuttamalla työnhaun aloitusta jo irtisanomisaikana. Muutosturvakoulutuksen kesto pitenisi työsuhteen pituudesta riippuen kahteen tai kolmeen kuukauteen, järjestöt sanovat tiedotteessaan.

Työssä jaksamisen tueksi palkansaajat esittävät mahdollisuuksia lyhentää yli 55-vuotiaiden työaikaa ja keinoja henkisen kuormituksen vähentämiseen. Palkansaajien esityksiin ei työryhmässä saatu työnantajapuolelta vastakaikua.

"Olimme valmiita kantamaan vastuuta työllisyyden kehityksestä ja olemme pettyneitä lopputulokseen", järjestöt toteavat.

Lue lisää

Hallitus linjasi eläkeputken poistamisesta – työllisyys kasvaisi noin 10 300 lisätyöllisen verran

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät yhteisymmärrykseen eläkeputken poistumisesta

Sopu eläkeputken poistosta – katso hallituksen tiedotustilaisuus kello 18

STTK:n Palola vaatii terveydenhuollon työntekijöille koronabonuksia