Politiikka

Hallintoneuvoston jäsen varoittaa Postia jakelun hinnoittelumuutoksista – uusi postilaki ja jakelutuki vaarantuvat

Lakiesitys postin jakelupäivistä ja tiedonvälitystuesta tulee eduskunnan päätettäväksi kevätistuntokaudella.
Postin tai lehtien jakelua ei vielä tueta valtion toimesta. Tiedonvälitystuki on tarpeen erityisesti harvaan asutulla maaseudulla.

Postin hallintoneuvoston jäsen, keskustan kansanedustaja Ari Torniainen toppuuttelee Postia tekemästä "olennaisia muutoksia" jakeluhinnoitteluunsa ennen kuin uusi postilaki ja sen sisältämä määräaikainen lehtien jakelutuki hyväksytään eduskunnassa.

"Oma näkemykseni on, ettei Postin pitäisi tehdä olennaisia muutoksia hinnoitteluunsa ylös- tai alaspäin, ettei vaarannettaisi valtiosihteerien työryhmän esityksen perusteella valmisteltua lakia ja sen jakelutukea postin ja lehtien jakelun turvaamiseksi", sanoo Postin hallintoneuvoston jäsen ja eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Torniainen.

Hinnoittelukysymykset kuuluvat Postin toimivalle johdolle eikä hallintoneuvosto käsittele niitä. Torniainen korostaakin, että kyseessä on hänen oma mielipiteensä asiasta.

Posti käy tyypillisesti loppuvuodesta hintaneuvotteluja mediatalojen ja kustantajien kanssa lehtikohtaisesti jakelun hinnankorotuksista.

Ministeriöiden valtiosihteerien muodostama työryhmä julkisti elokuussa raporttinsa siitä, miten postin ja sanomalehtien jakelu voidaan turvata Suomessa seuraavina vuosina. Työryhmä esittää kevennyksiä jakelupäiviin ja tiedonvälitystukea sanomalehtien jakelun turvaamiseksi haja-asutusalueilla. Työryhmä johti valtiosihteeri Olli Koski.

Lakiesitys postin jakelupäivistä ja tiedonvälitystuesta tulee eduskunnan päätettäväksi kevätistuntokaudella. Muun muassa sanomalehtien jakelua turvaava tuki tulisi käyttöön vasta vuoden 2022 alusta.

Jakelutuen suuruudesta ei Torniaisen mukaan ole vielä päätöstä.

Sanomalehtien haasteena erityisesti maaseudulla on se, että postinjakajan repussa kirjeet vähenevät nopeasti, jolloin jakelun maksajiksi jäävät sanomalehdet.

Postin mielestä valtiosihteerien työryhmän esitykset postin ja lehtien jakelun turvaamiseksi pitäisi toteuttaa mahdollisimman nopeasti. Työryhmän esitystä kommentoivassa tiedotteessaan Posti kertoi elokuussa, että koko 2000-luvulla kirjemäärästä on vähentynyt jo yli 60 prosenttia, jaettavaa ei ole enää viidelle päivälle.

Torniainen kertoi tietävänsä Postin olevan tiukoilla jaettavan postin vähetessä.

Postin hallintoneuvosto on koolla seuraavaksi maaliskuussa käsitellessään vuoden 2020 tilinpäätöstä.

Lue lisää

Postialan työehtosopimuksille sinetti

Postia yhä jaettava

Tulostaan roimasti parantanut Posti: Verkkokaupan kasvu palaamassa pandemiaa edeltäneelle tasolle

Postialan työehdoista päästy neuvottelutulokseen: "Nyt voimme pitkäjänteisesti rakentaa luottamusta ja tulevaisuutta"