Politiikka

Ministeri Lepälle satelee yhteydenottoja turveyrittäjiltä ja viljelijöiltä: "Hallituksen turvattava kasvu- ja kuiviketurpeen sekä energiapuun saatavuus ja yrittäjien toimeentulo"

Ministeri leppä teki hallitukselle vaatimuslistan asioista, joista pitää huolehtia turpeen energiakäyttöä alasajettaessa.
Jaana Kankaanpää
"On koko hallituksen asia kantaa vastuuta siitä, miten kodit lämpeävät jatkossa kotimaisella energialla, kotieläintilat saavat kuiviketurvetta ja puutarhat kasvuturvetta ja turvealan yrittäjät ja työntekijät pysyvät työssä kiinni. Turpeen saatavuus on myös huoltovarmuuskysymys", Jari Leppä kirjoittaa Facebook-tilillään.

Turveala on odotettuakin rajummassa murroksessa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kirjoittaa Facebookissa saaneensa runsaasti yhteydenottoja sekä turvealan yrittäjiltä että viljelijöiltä, jotka ovat huolissaan kasvu- ja kuiviketurpeen saatavuudesta.

"Myös monien kuntien energiayhtiöissä pohditaan, millä kattilat lämpeävät jatkossa. Vaikutus aluetalouksiin on mittava", ministeri kirjoittaa ja vierittää vastuuta hallitukselle.

"On koko hallituksen asia kantaa vastuuta siitä, miten kodit lämpeävät jatkossa kotimaisella energialla, kotieläintilat saavat kuiviketurvetta ja puutarhat kasvuturvetta ja turvealan yrittäjät ja työntekijät pysyvät työssä kiinni. Turpeen saatavuus on myös huoltovarmuuskysymys."

lepän mukaan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettama laajapohjainen turvetyöryhmä on jo asiassa kiinni, mutta turvealan murros on nostettava koko hallituksen pöydälle.

"Kollega Mikan kanssa teemme kaikkemme, että tässä onnistumme."

Lue myös:

Turveyrittäjä: ”Toimeentulo loppuu, kuka poliittisten päätösten hinnan maksaa?” – EU-rahoista ei ole apua akuuttiin kriisiin

Turveyrittäjän puolen miljoonan investoinnit jäävät pihalle ruostumaan – alalle tulossa lähes miljardin euron tappiot

Lepän vaatimukset hallitukselle

  • Kasvu- ja kuiviketurpeen saatavuus varmistetaan.
  • Turpeen jalostusastetta uusiksi tuotteiksi nostetaan.
  • Turvealan yrittäjien ja työntekijöiden toimeentulo turvataan.
  • Kotien lämmitys ei kallistu kohtuuttomasti.
  • Kotimaisen energiapuun saatavuutta lisätään.
  • Turvetta saadaan jatkossakin huoltovarmuuspolttoaineeksi.

Lue lisää

Ministerit valmistelevat valkoposkihanhia koskevaa kirjelmää komissiolle – Leppä ja Mikkonen vaativat yhdessä lajin siirtämistä metsästettävien lajiliitteeseen

Facebookissa liikkeellä MT:n jutuksi naamioitu valeuutinen raivioratkaisusta – MT:n päätoimittaja tuomitsee teon jyrkästi

Punamultaviisikko tuhoisa maan taloudelle

Sopua EU:n maatalouspolitiikasta ei vielä löytynyt – neuvottelut jatkuvat kesäkuussa