Politiikka

EU:n budjettikiistan solmut ovat avautumassa – Marin uskoo sopuun, jonka kautta elvytyspaketti saadaan ensi vuonna käyttöön

EU-johtajat kokoustavat Brysselissä. Aiheena ovat koronaelvytys, rokotteet sekä ilmastotavoitteet.
EU
Sanna Marin saapui Brysseliin torstaina.

Euroopan unionin korona­elvytysrahastosta, seitsemän vuoden budjetista ja niiden sitomisesta oikeusvaltio­kehitykseen on saavutettu sopu Puolan ja Unkarin kanssa, virkamieslähteet kertovat.

EU-neuvoston puheenjohtajamaa Saksa on työskennellyt viime viikot tiiviisti yhteisen kompromissin löytämiseksi. Asia nousee EU-johtajien pöydälle loppuviikosta Brysselissä huippukokouksessa, jossa Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd).

Unkari ja Puola estivät marraskuussa EU:n yli tuhannen miljardin euron monivuotisen budjetin ja 750 miljardin euron elpymispaketin etenemisen, koska ne vastustavat rahanjaon yhteyteen kytkettävää oikeusvaltiomekanismia.

Unkari ja Puola eivät halunneet sitoutua Euroopan parlamentin kanssa neuvoteltuun sopuun, jossa jäsenmaat voisivat jatkossa määräenemmistöllä käynnistää EU-­rahojen jäädytykseen johtavan rikkomus­menettelyn.

Oikeusvaltiorikkeiksi voitaisiin laskea esimerkiksi systemaattiset heikennykset EU-varojen väärinkäytösten tutkimisessa.

Uudesta kompromissista tiedetään se, että jäsenmaat voisivat hakea oikeusvaltiomekanismista EU-tuomioistuimen oikeudellisen arvion. Lisäksi se koskisi vasta seuraavan budjettikauden rahoitusta. Muutosten on pelätty hidastavan elvytysrahaston käyttöönottoa.

”Itse lähtisin siitä, että puhumme kuukausista emmekä vuosista”, Marin kommentoi mahdollista venymistä elvytys­rahaston käyttöönotossa.

Marin uskoo, että huippukokouksessa saavutetaan sopu kiistaan.

”Uskon, että voimme vahvistaa sovun ja rahoitus ja elvytys saadaan käyttöön.”

Marinin mukaan on hyvä, ettei jo neuvoteltua asetustekstiä oikeusvaltiomekanismista avattu uudelleen. Suomelle se on kynnyskysymys.

”Pidämme kiinni parlamentin kanssa neuvotellusta sopimuksesta.”

Euroopan parlamentin neuvottelija Petri Sarvamaa (kok.) vetoaa jäsenmaita pysymään parlamentin kanssa neuvotellussa sopimuksessa.

"Suomen ja muiden oikeusvaltiomyönteisten jäsenmaiden on nyt pysyttävä vielä tiukkana ja edistettävä mahdollisimman hyvää lopputulosta. Kokouksessa esille tuleviin mahdollisiin heikennyksiin tai vesityksiin ei tule missään nimessä suostua", hän sanoo.

Lue lisää

Energian hinnat ja oikeusvaltiouhittelu saattavat kuumentaa tunnelmaa EU-huippukokouksessa

Sanna Marin kertoo edistävänsä reilua metsäsääntelyä EU:ssa – "Teemme töitä sen eteen, että Suomen erityispiirteet huomioidaan"

EU asettaa Valko-Venäjälle uusia pakotteita ja sulkee ilmatilansa maan lentoyhtiöiltä – Pääministeri Marin pitää toimia voimakkaina

Oi kallis Suomenmaa