Politiikka

Otetaanko etätyö ja monipaikkaisuus huomioon sote-esityksessä? Keskustan Saarikko tunnustaa: "Eivät ole olleet juurikaan esillä"

Palvelu-uudistus on rakennettu pysyvän asukasmäärän, sairastavuuden ja muiden olosuhteiden pohjalle. SDP ja vihreät painottavat palvelujen saamista koko uudelta hyvinvointialueelta.
Sote-valmistelun aikana eivät etätyökäytännöt ja tarpeet niiden lisäämiseksi olleet juurikaan esillä, Annika Saarikko sanoo.

Etätyö ja ihmisten monipaikkainen elämä muuttavat myös sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta.

MT kysyi puolueilta, ottaako hallituksen sote-esitys meneillään olevan muutoksen huomioon. Hallitus antoi viime viikon tiistaina sote-esityksensä eduskunnalle.

Uudistuksen perumiseen ei ollut haluja hallituksessa eikä oppositiossa, mutta ihan valmiiltakaan se ei vaikuta.

"Sote-uudistuksen valmistelun aikana eivät nyt koronan myötä voimakkaasti yleistyneet etätyökäytännöt ja tarpeet niiden lisäämiseksi olleet juurikaan esillä", tunnustaa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

"Uudistus on palvelujen järjestämisen ja myös rahoituksen osalta on rakennettu tulevan maakunnan pysyvän asukasmäärän, sairastavuuden ja muiden olosuhteiden mukaisesti."

Saarikko huomauttaa, että kiireellinen terveydenhoito hoidetaan jo nyt missä vain, ja lasku lähtee pysyvään kotikuntaan. Hänestä myös ei-kiireistä hoitoa tulisi jatkossa saada joustavammin kakkosasunnon paikkakunnalta. "Rahan pitäisi liikkua palvelutarpeiden mukaisesti vaikka jälkikäteistilityksinä."

Myös kokoomuksen Petteri Orpo katsoo, ettei hallituksen sote-esitys sisällä elementtejä, jotka ottaisivat huomioon etätyön tai palveluiden käytön alueellisen muutoksen.

"Maakuntauudistus päinvastoin keskittää palveluita ja valtaa maakuntien keskuksiin ja mitä todennäköisimmin heikentää harvaan asuttujen alueiden palveluita."

SDP:stä vastannut varapuheenjohtaja Niina Malm painottaa sote-uudistuksen parantamaa alueellista tasa-arvoa palveluiden saamisessa.

"Jo nykyään sote-palveluja voi käyttää tietyin edellytyksin myös muualla, kuin omassa kotikunnassa ja tämä periaate tulee uudistuksessa säilymään. Rahoitus seuraa kuitenkin alueellista väestömäärää ja siellä olevaa tarvetta. Uudistus parantaa myös mahdollisuuksia saada palveluja oman kunnan ohella koko hyvinvointialueella."

Myös vihreiden Maria Ohisalo sanoo, että uudistus helpottaa järjestelmän kehittämistä, etätyön ottamista huomioon ja hyvinvointialueiden yhdessä tarjoamia laajempia palveluja ja aukioloaikoja. Kuntaraja ei jatkossa rajoita hakeutumista lähimpään sote-keskukseen.

"Esimerkiksi etätyöperhe voi hakeutua omalla hyvinvointialueellaan sinne, mikä sattuu olemaan vaikkapa kauppareissun varrella", Ohisalo vastaa.

Hän mainitsee hyvänä esimerkkinä onnistuneesta siirtymisestä digitaalisiin palveluihin kuntoutuspalveluiden järjestämisen SiunSotessa.

Samoin ajattelee niin ikään hallitusta edustavan RKP:n Anna-Maja Henriksson: "Etätyö ja digitaaliset yhteydet tulevat tietenkin vaikuttamaan myös siihen, miten sote-palveluita tuotetaan ja miten ne tavoittavat asiakkaat. Uudistuksen myötä olemme valmiita kohtaamaan monia uusia tulevaisuuden haasteita."

Sari Essayah (kd.) arvioi, että etätyö lisääntyy mutta ei jää yhä laajaksi kuin nyt. "Sote-lainsäädännössä pitää olla joustavuutta niin asiakkaan kuin rahoituksen suhteen. Eli rahoituksen pitää seurata potilasta ja potilaalla pitää olla mahdollisuus saada hoitoa eri sote-alueilla."

MT:n kyselyyn eivät ehtineet vastata perussuomalaiset, vasemmisto eikä Liike Nyt. Uutisoimme perjantaina puolueiden kannoista palveluiden tarjoamiseen ja rahoittamiseen.

Lue myös:

MT:n kysely puolueille paljasti, että etätyöelämän tuomat muutostarpeet jakavat hallitusta: Keskusta haluaa selvittää kaksoiskuntalaisuutta ja avaisi valtionosuudet, SDP torjuu molemmat – "Ei voida edistää"

"Etätyöperhe voi hakeutua hyvinvointialueellaan vaikka paikkaan kauppareissun varrella."
Maria Ohisalo

Lue lisää

Mitä vikaa on pakastepizzassa?

Yle uutiset: Etätyö- ja maskisuositukset jatkuvat Etelä-Karjalassa – koronatartuntoja todetaan nuorilla ja rokottamattomilla

Etätyö tuo vipinä asuntokauppaan – lisäneliöitä haetaan pienemmistä kaupungeista, myös kakkoskodit kaupungeissa kiinnostavat

Omistajien etätöistä työpaikoille siirtyminen on lemmikille uuden oppimista