Politiikka

Skotlannin pääministeri: Haluamme liittyä takaisin EU:hun itsenäisenä valtiona

Skotlannissa järjestettiin vuonna 2014 kansanäänestys itsenäistymisestä, mutta tuolloin Skotlannin kansanpuolue SNP ja Sturgeon hävisivät.
LEHTIKUVA/AFP
Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan Skotlanti ei alun perinkään halunnut lähteä unionista.

Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin mukaan Skotlanti haluaa liittyä mahdollisimman pian takaisin Euroopan unioniin itsenäisenä valtiona.

"Emme alun perinkään halunneet lähteä, ja toivomme voivamme liittyä pian uudelleen tasavertaisena kumppanina", Sturgeon kirjoitti verkkosivuillaan.

Skotlannissa järjestettiin vuonna 2014 kansanäänestys itsenäistymisestä, mutta tuolloin Skotlannin kansanpuolue SNP ja Sturgeon hävisivät. Sturgeonin mukaan tilanne on kuitenkin brexitin myötä täysin muuttunut. Tuoreiden mielipidemittausten mukaan enemmistö vastaajista kannattaa nyt itsenäisyyttä.

–"Jo pitkään hallitus toisensa jälkeen on vienyt Skotlantia väärään suuntaan, ja tämä kulminoitui brexitissä. Ei ole ihme, että niin monet Skotlannissa ovat saaneet tarpeekseen", Sturgeon jatkoi.

Voidakseen järjestää uuden kansanäänestyksen Sturgeon tarvitsee Britannian suostumuksen. Pääministeri Boris Johnson on tyrmännyt ajatuksen, mutta SNP aikoo jatkaa painostusta, varsinkin jos se menestyy hyvin tulevissa aluevaaleissa.

Lue lisää

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata

Johnson: Tämän sukupolven ei pitäisi enää äänestää Skotlannin itsenäisyydestä

Erasmus-vaihto lakkaa Britannian osalta, mutta maahan jo rahoitettuja hankkeita on keväälle 2023 saakka

Britannia on nyt irti EU:sta – siirtymäkausi on päättynyt