Politiikka

Marinin mukaan hallituksessa on keskusteltu nykyistä kovemmista koronarajoituksista – "Virusmuunnos saattaa asettaa koronastrategiamme uuteen valoon"

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus tukee liikenteen ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Hallituksessa esiintyy eripuraa erityisesti keskustan ja vihreiden välillä.
Sanne Katainen
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi päivänpolitiikan polttavia kysymyksiä tänään sunnuntaina vuoden ensimmäisellä pääministerin haastattelutunnilla.

Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) pohti tänään sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla, että koronaviruksen Britanniasta peräisin oleva ja nyt jo useissa valtioissa leviävä virusmuunnos saattaa asettaa Suomen koronastrategian uuteen valoon.

"Olen uudesta koronavirusmuunnoksesta erittäin huolestunut. Hallitus on käsitellyt koronatilannetta joulun välipäivinä ja viimeksi kuluneella viikolla", Marin kertoo.

Pääministerin mukaan on havaittu viitteitä, että lapset ja nuoret sairastuisivat virukseen herkemmin ja myös levittäisivät sitä enemmän.

"Uusi virusmuunnos on vakava asia. Siihen pitää suhtautua vakavasti ja se ehkä vaatii myös meiltä uutta ajattelua viruksen suhteen. Se voi tarkoittaa viruksen tukahduttamisstrategiaa ja nykyistä kovempia rajoituksia nykyisen tasapainoilun sijaan. Sillä voisimme varmistaa, että loppukeväästä koulut olisivat auki", Marin tähdentää.

Marinin mukaan hallitus ei kaavaile uusia korotuksia liikennepolttoaineiden verotukseen, mutta ympäristöystävällistä siirtymää liikennepuolella aiotaan tukea.

"Liikennepuolen ratkaisut täytyy nähdä myös niin, että miten voimme uudistaa liikkumista, jotta se on ympäristöllisesti mutta myös taloudellisesti kestävää. Varmasti sähkö ja synteettiset polttoaineet tässä korostuvat, ja hallitus tukee tällaisia vihreitä liikenteen ratkaisuja."

Marinilta kysyttiin hallitusyhteistyön toimivuudesta. Hallituspuolueiden vihreiden ja keskustan erimielisyydet ovat pulpahdelleet pintaan pitkin hallituskautta, viimeksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) joulukuisen luottamusäänestyksen yhteydessä.

Marinin mukaan eriäviä näkemyksiä on, mutta ne ovat yhteensovitettavissa.

"On selvää, että tällaisessa monipuoluehallituksessa on monenlaisia näkemyksiä siitä, millä keinoilla yhteisiin tavoitteisiin pitäisi pyrkiä. Joskus näkemykset voivat olla jopa ristikkäisiä, mutta pääministerinä koen henkilökohtaiseksi tehtäväkseni, että erilaisia näkemyksiä sovitetaan yhteen ja haetaan pragamaattisia ratkaisuja, joiden kanssa kaikki voivat elää."

Britannian EU-erosta kysyttäessä Marin totesi, että valtio saa vapaasti erota unionista, jos itse niin tahtoo.

"Suomi on päättänyt olla mukana EU:ssa. EU on Suomelle luonteva arvoyhteisö ja yhteistyöyhteisö, johon meidän kannattaa kuulua."

Marin korostaa, että EU:n yhteinen velanotto koronan kriisitukipakettiin on kertaluonteinen, ei pysyvä ratkaisu.

"Tässä tilanteessa katson kyllä, että on tärkeää tehdä toimia, ei vain kansallisvaltioina vaan yhdessä, tämän koronan aiheuttaman taloudellisen kriisin hoidossa. Mutta tämä ei ole eikä siitä saa tulla pysyvä ratkaisu", pääministeri korostaa.

Lue lisää

Niinistö Twitterissä: Eiköhän jo anneta Navalnyi-tviittikeskustelun olla, ulkopolitiikan linja on ennallaan

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Kaivosalan murrosta pitää nopeuttaa

Rikkooko Marin rajoja harkiten?