Politiikka

Johnson: Tämän sukupolven ei pitäisi enää äänestää Skotlannin itsenäisyydestä

Skotlannissa järjestettiin vuonna 2014 kansanäänestys itsenäistymisestä, mutta tuolloin Skotlannin kansanpuolue SNP ja Sturgeon hävisivät.
Lehtikuva/AFP
Johnsonin mukaan kansanäänestyksiä tulisi järjestää vain yhden kerran sukupolven aikana.

Uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä ei pitäisi järjestää enää tämän sukupolven aikana, katsoo Britannian pääministeri Boris Johnson.

"Kansanäänestykset eivät minun suoran kokemukseni perusteella ole tässä maassa mitenkään hilpeitä kokemuksia. Ne eivät yhdistä kansakuntaa, joten niitä ei tulisi järjestää kuin yhden kerran sukupolven aikana", Johnson sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa sunnuntaina.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi lauantaina, että Skotlanti haluaa liittyä mahdollisimman pian takaisin Euroopan unioniin itsenäisenä valtiona.

Skotlannissa järjestettiin vuonna 2014 kansanäänestys itsenäistymisestä, mutta tuolloin Skotlannin kansanpuolue SNP ja Sturgeon hävisivät.

Johnsonin mukaan sopiva väli kansanäänestyksille olisi samanlainen kuin Britanniassa vuonna 1975 järjestetyllä äänestyksellä Euroopan yhteisöstä ja vuonna 2016 järjestetyllä brexit-äänestyksellä.

Aiheet brexit
Lue lisää

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata

Erasmus-vaihto lakkaa Britannian osalta, mutta maahan jo rahoitettuja hankkeita on keväälle 2023 saakka

Skotlannin pääministeri: Haluamme liittyä takaisin EU:hun itsenäisenä valtiona

Britannia on nyt irti EU:sta – siirtymäkausi on päättynyt